Eteläinen Kaukasus ei kaipaa uusia konflikteja

Kaukasus on monien ns. jäädytettyjen ja vähän kuumempienkin konfliktien aluetta eikä sinne kaivata yhtään uutta sotilaallista konfliktia. Pelko kohdistuu erityisesti siihen, että Israel tekisi iskun Iranin ydinlaitoksia vastaan. Sen seuraukset olisivat laajuutensa ja kaikkien seurausten suhteen arvaamattomat ja hallitsemattomat, mutta joka tapauksessa vain kielteisiä. Siten kaikki eilen päättyneellä matkallani tapaamani ihmiset Azerbaidzanissa, Georgiassa ja Armeniassa olivat samaa mieltä Ruotsin kollegani Carl Bildtin kanssa pari viikkoa sitten International Herald Tribunessa asiasta julkaisemani artikkelin kanssa. Kukaan ei halua nähdä ydinasein varustettua Irania ja siksi pelkäävät sitä, että muun ohella voisi seurauksena sotilaallisesta iskusta olla lopullinen varmistus sille, että Iran lopulta päätyy ydinaseen hankkimiseen. Kaikissa Kaukasuksen maissa riittää sekä omia ongelmia että ristiriioja naapureiden kanssa. Sekä Armeniassa että Georgiassa valmistaudutaan vaaleihin. Aiemmat vaalit sekä demokratian ja ihmisoikeuksien tilanne on kaikissa näissä maissa jättänyt huomattavastikin parantamisen varaa, mistä myös hallitukset ovat tietoisia. On positiivista, että sekä Armenia että Georgia toivottavat kaikki kansainvälisten järjestöjen vaalitarkkailijat tervetulleiksi sillä molemmat haluavat, että vaalien jälkeen niiden tulosta ja tapaa jolla siihen päädyttiin ei voisi millään perusteella kysenalaistaa. Tämä on tärkeätä myös sille, että alueen maiden toivoma lähentyminen ja neuvottelut uusista sopimuksista EU:n kanssa voisivat edetä suotuisasti. Vielä tärkeämpää tämä tietenkin on näiden maiden omille kansalaisille ja maiden tulevalle kehitykselle. 5.4. 2012

Eteläinen Kaukasus ei kaipaa uusia konflikteja

Kaukasus on monien ns. jäädytettyjen ja vähän kuumempienkin konfliktien aluetta eikä sinne kaivata yhtään uutta sotilaallista konfliktia. Pelko kohdistuu erityisesti siihen, että Israel tekisi iskun Iranin ydinlaitoksia vastaan. Sen seuraukset olisivat laajuutensa ja kaikkien seurausten suhteen arvaamattomat ja hallitsemattomat, mutta joka tapauksessa vain kielteisiä. Siten kaikki eilen päättyneellä matkallani tapaamani ihmiset Azerbaidzanissa, Georgiassa ja Armeniassa olivat samaa mieltä Ruotsin kollegani Carl Bildtin kanssa pari viikkoa sitten International Herald Tribunessa asiasta julkaisemani artikkelin kanssa. Kukaan ei halua nähdä ydinasein varustettua Irania ja siksi pelkäävät sitä, että muun ohella voisi seurauksena sotilaallisesta iskusta olla lopullinen varmistus sille, että Iran lopulta päätyy ydinaseen hankkimiseen. Kaikissa Kaukasuksen maissa riittää sekä omia ongelmia että ristiriioja naapureiden kanssa. Sekä Armeniassa että Georgiassa valmistaudutaan vaaleihin. Aiemmat vaalit sekä demokratian ja ihmisoikeuksien tilanne on kaikissa näissä maissa jättänyt huomattavastikin parantamisen varaa, mistä myös hallitukset ovat tietoisia. On positiivista, että sekä Armenia että Georgia toivottavat kaikki kansainvälisten järjestöjen vaalitarkkailijat tervetulleiksi sillä molemmat haluavat, että vaalien jälkeen niiden tulosta ja tapaa jolla siihen päädyttiin ei voisi millään perusteella kysenalaistaa. Tämä on tärkeätä myös sille, että alueen maiden toivoma lähentyminen ja neuvottelut uusista sopimuksista EU:n kanssa voisivat edetä suotuisasti. Vielä tärkeämpää tämä tietenkin on näiden maiden omille kansalaisille ja maiden tulevalle kehitykselle.