Asevalvonta- ja aseriisunta-askelia

Suomen pysyvä edustusto New Yorkissa toimitti tällä viikolla YK:lle Suomen liittymiskirjan Ottawan jalkaväkimiinasopimukseen. Tämä tarkoittaa sitä, että sopimus tulee Suomen osalta voimaan heinäkuun alusta. Voimme iloita siitä, että vuosien prosessi tulee vihdoin päätökseen. Tämä on Suomelle tärkeä askel, olkoon, että Suomi kulki asiassa jälkijoukoissa. Ottawan sopimus on hyvä esimerkki kansalaisjärjestöjen voimasta. Ne eivät antaneet tärkeänä pidetyssä asiassa periksi ja saivat laajan kansalaismielipiteen tukemana kansainvälisen sopimuksen, jossa on Suomen liityttyä jäseniä jo 159. Työtä riittää siten Ottawan sopimuksen ympärillä jatkossakin, jotta loput puuttuvista YK:n jäsenmaista saadaan liittymään sopimukseen.

Aseriisunta- ja valvontakentällä on myös asioita, joissa Suomi on ollut eturintamassa. Olimme yksi aloitteentekijöistä prosessille, joka käynnisti neuvottelut erityisesti pienaseiden leviämistä jarruttavan asekauppasopimuksen aikaansaamiseksi. Neuvotteluprosessi, jonka tavoitteena on sitova ja kattava Arms Trade Treaty ATT, huipentuu kesällä New Yorkissa pidettävään konferenssiin. Vaikka neuvottelut ovat edenneet myönteisesti on kuitenkin voimia liikkeellä tavoitellun sopimuksen vesittämiseksi. Siksi olen viimeksi äskeisellä Nigerian ja Etelä-Afrikan matkallani pitänyt asiaa esillä ja pyrkinyt vahvistamaan sopimusta tärkeänä pitävien maiden – joihin kaikki Afrikan maat kuuluvat – valppautta ja yhteistyötä vahvan ja kattavan sopimuksen aikaansaamiseksi. 

13.1. 2012