EU tekee myös aitoa hyvää

Euroopan parlamentin vaalien lähestyessä suureksi huoleksi on noussut, viitsivätkö ihmiset lähteä äänestämään. Mediakin on osallistunut tämän perustellun huolen jakoon, vaikka samat tiedotusvälineet voivat heti jo seuraavalla sivulla tai seuraavassa ohjelmassa tehdä työtä vaalien ja kaiken politiikan trivialisoimiseksi ja viihteellistämiseksi. Valitettavasti ei voi sanoa, että kaikki ehdokkaat ja puolueetkaan olisivat tähän syyttömiä.

Sunnuntai-Hesari yritti kertoa lukijoilleen, että ”EU tekee hyvääkin”. Ikävä kyllä sen kahdeksan kohdan esimerkkiluettelo tuskin vakuuttaa kansalaisia EU:n siunauksellisuudesta. Kuusi niistä nimittäin kertoi minkälaisia hankkeita EU-rahalla on rahoitettu ja rakennettu Suomessa, sen jälkeen, kun Suomen EU-jäsenmaksuna maksama raha on ensin kierrätetty Brysselin kautta ja verotettu siellä kymmeneksellä. Oli kyse sitten Nurmon hyppyrimäestä, tai MoniNaisten talosta tms., niin kaikki ovat sellaisia hankkeita ja asioita, joita voidaan ja pitäisikin ilman EU-kierrätystä vähintään yhtä hyvin arvioida ja rahoittaa suoraan Suomessa valtion ja kuntien toimesta. Juuri tähän byrokraattiseen ja tarpeettomaan rahankierrätykseen puututtiin eduskunnan vastauksessa hallituksen EU-selontekoon. Siinä jopa esitettiin arvioitavaksi, voitaisiinko osa maataloustukien maksatuksista jättää jäsenvaltioiden tehtäväksi niin, ettei EU:n budjetti enää tulevaisuudessa koostuisi puoliksi maatalouden menoista. Tämä  ei kuitenkaan tarkoita tukijärjestelmistä ja tukitasoista päättämistä, sillä jos EU ei sitä tee ei ole avoimia sisämarkkinoitakaan.

Hesarin luettelossa oli kuitenkin kaksi aitoa hyvää: kansainvälisten puhelujen halventuminen ja kännykkänumeron säilyminen operaattorivaihdossa sekä rauha. On vain ikävää, että EU:n menestys maailmanhistorian menestyksekkäimpänä rauhanprojektina trivialisoidaan rinnastamalla se Lasipalatsin kotialbuminäyttelyn eurorahoitukseen.

Euroopan unionin todelliset ja suurimmat hyödyt ovat isoja ja joskus vaikeasti hahmotettavia asioita, mutta politiikan ja median ei tulisi aliarvioida ihmisten kykyä nähdä ja ymmärtää isojakin linjoja. Kulmakuntahankkeita mainostamalla ei EU:n ja europarlamentin vaalien tärkeys kenellekään avaudu, mutta ilmastonmuutoksen pysäyttämisen välttämättömyyden ymmärtävät jo kaikki muut paitsi Ari Vatanen.

Ja jos EU jonkun mielestä tekisi enemmän pahaa kuin hyvää, niin sekin on riittävä peruste käyttää äänioikeuttaan Europarlamentin vaaleissa.

31.5. 2009