Ylen luotettavia uutisia?

Satuin kuulemaan keskiviikkona Ylen viiden radiouutiset. Lähes pääuutinen oli, että eduskunnassa äänestettiin siitä, saako tasavallan presidentti osallistua Eurooppa-neuvoston kokouksiin vai ei, ja että SDP:n edustajat olivat hajalla, 24 puolesta ja viisi vastaan ja yksi tyhjää, eli allekirjoittanut.

Voi pyhä yksinkertaisuus! Käsittelyssä oli suuren valiokunnan mietintö hallituksen EU-selonteosta. Mietinnön oli valmis hyväksymään noin 170 kansanedustajaa. Siihen oli jätetty kolme vastalausetta, joista oli äänestettävä ensin keskenään ja lopulta mietintöä vastaan. Äänestettäessä kahdesta vastalauseesta äänestin itse tyhjää, koska oli samantekevää kumpi vastalauseista tulisi seuraavaan äänestykseen. Tällaiset väliäänestykset eivät ole edes ponsiäänestyksiin verrattavia mielipidemittauksia. Useimmat edustajat eivät välttämättä tienneet, mitä ehdotuksissa oli, eikä heidän ollut tarviskaan tietää, kun kannattivat valiokunnan mietintöä ja torjuivat kaikki vastaehdotukset.

Uutisoidusta asiasta eli Suomen edustautumisesta Eurooppa-neuvostossa oltiin suuressa valiokunnassa hyvin laajasti sitä mieltä, ettei kannan ottaminen asiaan kuulunut käsiteltävän EU-selonteon yhteyteen. Vastalauseissakin se oli vain yksi yhden vastaehdotuksen yhdeksästä kohdasta.   Myöhemmin radio ei ilmeisesti enää toistanut väärää uutistaan. Mutta arvatkaa korjasiko se virheensä? Eipä tietenkään. Olen ollut ja olen edelleen vahvan julkisen palvelun Yleisradion ystävä, mutta sen ei kannattaisi osoittaa tällaista ammattitaidottomuutta, jos se haluaa asemansa säilyttää. 27.5. 2009