Francis Wheen, How Mumbo-Jumbo conquered the World. A Short History of Modern Delusions, Harper Perennial, 338 s., Bury St. Edmonds 2004

Skeptikon ilotulitusta

Francis Wheenin kirja ilmestyi jo 14 vuotta sitten, mutta se ei ole menettänyt lainkaan ajankohtaisuuttaan. Kirjan pääteesi on, että järkiperäinen ajattelu on ahdistettuna ja että valistuksen arvoperintöä väheksytään ja riepotellaan kaikenlaisen hölynpölyn voittaessa alaa.

Tämä kaikenkarvainen hölynpöly kattaa Wheenin kuvaamana niin erilaiset elämäntapaohjeita ja bisnesmenestyksen avainiskulauseita markkinoivat gurut, postmodernismin dekonstruktio-oppien suuret nimet, Frances Fukuyaman ja Samuel Huntingtonin bestseller-listojen kärkeen nousseet maailmanselitykset, järjestäytyneiden uskontojen yhtä lailla kuin uusien new age-lahkojen pelastusopit, spiritistiset istunnot kuin vaihtoehtolääketieteen puoskaroinnin.

Näitä hölynpölyoppeja ei voi marginalisoida vain salaliittoteorioiden kannattajien ja muiden ilmiselvien hörhöjen harhoiksi. Kreationismi ei ole vain yhden suomalaisen presidenttiehdokkaan käsitys maailmansynnystä, vaan sen ovat jakaneet myös useat Yhdysvaltain presidentit ja presidenttiehdokkaat. Hillary Clinton puolestaan Valkoisen talon emäntänä keskusteli medioiden välityksellä mm. Gandhin ja Eleanor Rooseveltin kanssa.

Frances Wheen oli muutama vuosi sitten syöpään kuolleen brittiläis-amerikkalaisen toimittajan ja kirjailijan Chistopher Hitchensin läheinen ystävä. Molempien poleeminen kirjoitustapa ja satiirin kohteet ovat samankaltaisia ja yhtä nautittavia. Wheen maalaa kohteensa sen verran lavealla pensselillä, että lukija voi jäädä kaipaamaan vähän pidättyvämpää ja kohdennetumpaa käsittelytapaa, mutta pamfletistin valitseman käsittelytavan herkullisuutta ja osuvuutta ei voi kieltää

Politiikassa Hitchensin ja Wheenin maalitauluina ovat näkyvimmin olleet anglo-amerikkalaiset oikeistopoliitikot Bushista, Reaganista ja Thatcherista alkaen sekä heidän uusliberalistiset oppi-isänsä. Osansa saavat kuitenkin niin Clintonit Yhdysvalloissa kuin Tony Blair ja hänen kolmas tie oppinsa. Oikeutetulta kritiikiltä eivät säästy kaikkia näitä aina opponoineet vasemmistolaisetkaan, jotka Noam Chomskyn tavoin vähättelivät Slobodan Milosevicin tai Pol Potin rikoksia ja viime kädessä käänsivät kaiken heidänkin tekemänsä aina läntisten imperialistien syyksi.

Irrationaalisen hölynpölyn suosio ei valitettavasti ole missään vähentynyt. Jos jotain niin se on vain lisääntynyt totuudenjälkeisenä aikakautenamme, jolloin faktoilla ei enää ole merkitystä ja ne halutaan redusoida mielipiteiksi muiden joukossa. Yhdysvalloissa Donald Trump on noussut näillä opeilla presidentiksi ja Putinin Venäjällä valtiolliset toimijat levittävät tarkoituksellista disinformaatiota. Yhdysvaltain osalta voi pohtia olisiko tilanne parempi jos Hillary Clinton olisi voittanut vaalit. Muiden jatkuvien skandaalien peittoon on myös jäänyt se, miten Clintonin vuoden 2008 vaalikampanjan ”spritual advisor” Burns Strider on sittemmin joutunut eroamaan #metoo kampanjan paljastamana.

Maaliskuu 2018