SDP pohtii ja puntaroi

Sosialidemokraattien puolue-elimet kokoontuvat tänään puimaan kysymystä, osallistuisimmeko hallitusneuvotteluihin, jos niihin sattuisi Sipilältä kutsu tulemaan. Minusta tällaisiin neuvotteluihin on maan aseman ja sen talouden vakavan tilanteen huomioon ottaen osallistuttava. Elämme niin vaikeita aikoja, ettei mitään kivaa hallituksessa ole jaettavissa eikä sellainen tietenkään houkuttele demareita. Asian toinen puoli on, kuinka paljon korvaamatonta vahinkoa voi aikaansaada sellainen keskusta-oikeistohallitus, jossa emme ole mukana. Kaiken lisäksi senkin synneistä saisi demarioppositio herkästi kantaa vastuuta.

Varmuutta siitä, että neuvotteluissa päädyttäisiin sosialidemokraattien kannalta riittävään yhteisymmärrykseen hallitusohjelmasta ei tietenkään ole, eikä hallitukseen osallistuminen vielä tämän päivän kokouksissa ratkea. Itse jättäisin viimeisen sanan puolueen jäsenille, jotka ottaisivat kantaa hallitusohjelman hyväksyttävyyteen jäsenäänestyksessä.

Yritys aikaansaada ns. yhteiskuntasopimus on tavoitteiltaan oikea, mutta ei sitä edes pitäisi yrittää synnyttää tällaisella pakkoaikataululla. Meillä on kertynyt jo ihan riittävästi huonoja kokemuksia siitä, miten hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuutta koskevat miljardiluokan ratkaisut yritetään ajaa läpi puutteellisen valmistelun ja tiedon pohjalta pitkissä yliyön neuvottelutilanteissa, joiden ajattelemattomia seurauksia joudutaan selvittämään ja korjaamaan vielä pitkään.

En tiedä mitä kaikkea yhteiskuntasopimusneuvotteluissa on ollut esillä, mutta ulospäin ne näyttävät kariutuneen työajan pidentämisvaatimukseen. Se ei millään tavoin liity yhteiskuntasopimuksen suureen ja täysin oikeaan tavoitteeseen tuottavuuden viiden prosentin nostamisesta. Työajan lyhentäminen on aina ollut se, jolla työn tuottavuutta suhteessa työpanokseen on nostettu, työajan pidentäminen ei sitä ainakaan kasvata. Työajan pidentäminen ei välttämättä lainkaan lisää tehtyä työtä vaan työttömyyttä, jos mistään ei tule lisää kysyntää. Sitähän valtiovarainministeriön sopeutussuunnitelmat päinvastoin edelleen leikkaisivat.

Tuottavuutta ei myöskään nosteta keskittymällä vain hintakilpailukykyyn vaan sen avaintekijöitä ovat osaaminen tietotaito ja innovaatiot ja huolenpito kaikkien ihmisten terveydestä ja työkyvystä.

7.5.2015