Jos historia on hukassa häipyy myös tulevaisuus (2)

Edellinen päivitykseni lukion historianopetuksesta on poikinut paljon palautetta. Kaikki ovat olleet samaa mieltä historianopetuksen vähentämisen turmiollisuudesta. Toinen puoli on kuitenkin samalla katsonut, ettei historianopetuksen varmistamiseksi  tule puuttua uskonnon opetukseen.  Viimeksi on Ilta-Sanomien päätoimittaja Ulla Appelsin kauhistellut asiaa torstain lehdessään.

Näin tehdessään on Appelsin puuttunut lehtensä itse luomaan keinotekoiseen kysymyksenasetteluun, kun se otsikoi historianopetusta käsitellyttä blogiani referoineen uutisen ”Tuomioja väläyttää uskonnonopetuksen poistamista lukiossa”.

Minulla on toki mielipide uskonnonopetuksestakin, mutta tällä kertaa en tarkoittanut puuttua siihen. Kiinnitin vain huomiota siihen epäsuhtaan, että samalla kun työryhmä esittää historianopetuksen vähentämistä ei uskonnonopetukseen puututtaisi ollenkaan. On itsestään selvää, että uskontojen tuntemus ja niiden historia kuuluvat tietenkin kulttuurihistoriaan ja kouluopetukseen.  Kokonaan toinen asia sitten on, että en näe miksi tämän tulisi tapahtua oppilaat eri uskontokuntiin jakavissa ryhmissä uskonnonopetuksen nimissä. Tähän kysymykseen voidaan palata kunhan yksissä tuumin saadaan torjutuksi historianopetukseen ja- tuntemukseen kohdistuvat vähentämissuunnitelmat.

16.1. 2014