Ottawan sopimus eduskunnassa

Eduskunnan keskustelu Ottawan jalkaväkimiinat kieltävään sopimukseen liittymisestä alkoi lupaavasti, kun Timo Soini ja Jussi Niinistö käyttivät eilen hyvät ja perustellut puheenvuorot siitä, miksi sopimukseen liittyminen on hyvä ratkaisu. He tosin puhuivat asiaa valmistelleiden ulkoasianvaliokunnan ja puolustusvaliokunnan puheenjohtajina, sillä heidän puolueensa, nyt jo kuitenkin ainoana, on jäänyt vielä vastustamaan Suomen liittymistä sopimukseen.

Eduskunnan ensi viikolla äänestyksen jälkeen antama hyväksyntä sopimukseen liittymiseen on piste pitkän, asiallisesti jo vuonna 1996 alkaneen prosessin päätteeksi. Tuolloin Suomi muiden EU-maiden tavoin oli hyväksymässä EU:n asettumisen kattavan miinasopimuksen tukijoiden joukoon. Suomi on kuitenkin jäänyt viimeiseksi EU-maaksi, joka allekirjoittaa sopimuksen, sillä prosessi ei ole ollut meilläkään helppo ja on vaatinut välillä kompromisseja ja yhteisymmärryksen hakemista ulko- ja puolustuspolitiikasta vastaavien tahojen näkemysten kesken. Lopputulokseen voivat kuitenkin kaikki olla tyytyväisiä, myös puolustushallinto, joka on käyttänyt 2/3 osaa jalkaväkimiinat korvaavien puolustusjärjestelmien hankintaan annetuista määrärahoista ja saa loputkin sovitulla tavalla käyttöönsä.

Vaikka Suomen käytössä miinoja ei olekaan kylvetty vastuuttomasti eikä niitä ole viety ulkomaille, vaan ne on pidetty meitä koskevan kriisin varalta varastoissa, emme kuitenkaan poikkea tässä suhteessa useimmista muista niistä 157 maasta jotka sopimukseen jo ovat liittyneet. Mutta kansainvälisten asevalvontasopimusten kattavuudelle ja toimivuudelle on tärkeätä, että ne ovat mahdollisimman universaaleja. Miinasopimuskin on jo radikaalisti vähentänyt jalkaväkimiinojen tuotantoa ja määrää maailmalla, mutta monilla alueilla tulee vielä paljon siviiliuhreja ennen kuin miinojen raivaustyö, jota Suomi tukee, saa ne poistetuiksi maastosta.

Hyvää on, että Suomi voi nyt astetta aiempaa uskottavammin jatkaa työtään monissa aseriisuntaprosesseissa, joista ajankohtaisin on  kansainvälisen asekauppaa säätelevän sopimuksen aikaansaaminen.

18.11. 2011