Perusturva

Olin paikalla, kun puolueiden edustajat torstaina eduskunnassa kertoivat kannoistaan perusturvaan ja Vapaus valita toisin-verkoston Ei riitä! kampanjan vaatimukseen sen nostamisesta 120 eurolla kuussa. Tällaista perusturvan parantamista kannattivat Sdp, Vihreät, Vasemmistoliitto ja äänestettäessä myös Perussuomalaiset. Keskusta, kd ja rkp jäivät epämääräisemmälle kannalla ja kokoomuksen edustaja ilmoitti, että heille kynnyskysymys seuraavalle hallituskaudelle on, ettei heikommassa asemassa olevilta leikata.  Vapaus valita toisin -verkoston vaihtoehtoisen SATA-komitean mietinnössä korostettiin tarvetta parantaa jälkeenjäänyttä perusturvaa. Varjo-SATA-komitea perustettiin, kun perusturvan parantaminen ei hallituksen SATA-komitean työssä edennyt. Arja Alhon kirjoittamassa mietinnössä esitetään, että ensiaskeleena on nostettava työmarkkinatukea, työttömyysturvan peruspäivärahaa ja pienimpiä sairauspäivärahoja 120 eurolla. Seuraavassa vaiheessa ansiosidonnaisen etuuden ja perusturvan välistä kuilua on kurottava. Vaikka eilisessäkin tilaisuudessa saatiin aikaan turhanaikaista kinastelua puolueiden kesken oli tietysti rohkaisevaa kuulla, että kaikki – kokoomusta lukuunottamatta – näkivät perusturvan jälkeenjääneisyyden korjattavana asiana. Olisi kuitenkin sinisilmäistä uskoa tämän takaavan sen, että asia todella myös korjattaisiin. Elämme aikoja, jolloin jokainen ehdokas ja puolue saa tai joutuu rasti ruutuun menetelmällä ottamaan vaalikoneissa kantaa erilaisiin hyviin ja tarpeellisiin asioihin. Inhimillistä on olla liki automaattisesti hyvän puolella huonoa vastaan, mutta onko se aina myös rehellistä? Rahaan asia ei kuitenkaan voi kaatua, sillä välttämättömimmän korjauksen tekeminen on noin 150 miljoonan euron kustannuksena halvimpien vaalilupausten joukossa. Toivoa antaa myös se, miten köyhyys ja perusturvan heikkous ovat nousseet jo sen verran laajasti ihmisiä koskettavaksi asiaksi, että puoueiden on ollut pakko suhtautua siihen aikaisempaa vakavammin. Se näkyy siinä, että melkein kaikki puolueet myös antoivat kirjallisen lausunnon varjo-SATA komitena mietinnöstä. Mietintö ja kooste siitä annetuista puolueiden, työmarkkinajärjestöjen ja muiden tahojen lausunnoista on luettavissa VVT-verkoston nettisivuilla.  18.3. 2011