Iran kriisipesäkkeenä

Liisa Liimataisen kirja Iran: Huntu ja haaste, – yritys ymmärtää Iranin yhteiskuntaa ilmestyi reilu vuosi sitten. Kohta sen jälkeen käytiin Iranissa presidentinvaalit, joiden voittajaksi julistettiin nykyinen presidentti Ahmedinejad. Tulos perustui kuitenkin massiiviseen vaalipetokseen, mihin iranilaiset reagoivat massiivisilla mielenosoituksilla. Korruptoitunut pappisvalta näytti hetken horjuvan, mutta kykeni kuitenkin tukahduttamaan protestit ja jatkamaan vallassa sortotoimia kiristämällä. Liisa Liimataisen maanantaina julkaistava e-kirja dokumentoi sen mitä vuodessa on tapahtunut, ja vakuuttaa ettei oppositiota ole kukistettu.

Muuta maailmaa huolestuttaa Iranin demokratia- ja ihmisoikeusloukkauksien ohella ja ohitsekin se, jatkaako Iran ydinaseen kehittämistä vai ei. Iranin kissa- ja hiiri-leikki maailmanyhteisön kanssa sai uuden käänteen vähän aikaa sitten kun Brasilia, Turkki ja Iran julkistivat sopimuksen, jossa Iran sitoutuu jatkorikastamaan uraanipolttoaineensa naapurimaa Turkissa, jonka pitäisi varmistaa se, ettei tavara ole käytettävissä pommimateriaalina.

Iranin ydinasesuunnitelmia epäilevät ja Iranin puutteellisen yhteistyöhalun vuoksi maahan kohdistettujen pakotteiden tiukentamista ajavat USA ja EU-kolmoset suhtautuvat uuteen sopimukseen epäluuloisesti. Iran lupasi aiemmin tehdä vastaavanlaisen jatkorikastamissopimuksen Venäjän kanssa, mutta ei koskaan sellaiseen kuitenkaan sitoutunut. Nyt epäillään, ettei tämä Brasilian ja Turkin kanssa tehty sopimus suinkaan kattaisi kaikkea potentiaalista pommimateriaalia vaan jättäisi Iraniin riittävästi tavaraa oman ydinaseen valmistamiseen. Iranin kannalta sen päätarkoitus olisikin taas kerran saada pakotteiden tiukentamisvaatimukset torjutuiksi YK:n turvaneuvostossa, jossa myös Brasilia ja Turkki sattuvat olemaan nyt vaihtuvina jäseninä.

Epäilyistä huolimatta on järkevää ottaa Iranin tekemä sopimus tosissaan ja rakentaa sen noudattaminen ja vahvistaminen osaksi turvaneuvoston uutta päätöslauselmaa. Tämä voisi tapahtua esim. siten, että jos ilmenee ettei se kata kaikkea Iranin pommikelposta uraania tai sitä ei muuten noudateta, niin uudet tehokkaammat sanktiot astuisivat automaattisesti voimaan.

23.5. 2010