David Aaronovitch, Voodoo Histories. How Conspiracy Theory has shaped Modern History, Vintage, 390 s., St Ibes 2010

 1398068323_Aaronovitch.jpg

Kuka murhasi Kennedyt, Marilyn Monroen ja muut?

Aaronovitchin kirja on nimeltään hyvin amerikkalainen. Siellä politiikkaa ja yhteiskuntaa käsittelevät kirjat saavat sellaisia nimiä, kuin Secrets of the Code, The Unauthorised Guide to the Mysteries behind the Da Vinci Code;  The Hunting of the President The Ten-Year Campaign to Destroy Bill and Hillary Clinton; When Presidents Lie: A History of Official Deception and Its Consequences tai Counterknowledge: How We Surrendered to Conspiracy Theories, Quack Medicine, Bogus Science and Fake History. USA:ssa myös kirjojen pituus vastaa nimen pituutta. Tuhatsivuiset tiiliskivet ovat sekä kauno- että tietokirjallisuudessa normi.

David Aaronovitch ei kuitenkaan ole amerikkalainen vaan brittijournalisti ja historioitsija ja on saanut sanottavansa pidettyä alle 400 sivun laajuudessa. Siinä ei ole liikaa eikä turhia sivuja, siksi keskitettyä asiaa kirja on. Aaronovitch käy läpi 1800-luvun lopulta alkaen tunnetuimmat konspiraatioteoriat, alkaen Siionin vanhinten pöytäkirjoista päätyen World Trade Centerin torni-iskuja 11.9. 2001 koskeviin teorioihin.

Siionin vanhinten pöytäkirjat julkaistiin ensimmäisen kerran Venäjällä vuonna 1905. Niiden väitettiin syntyneen vuonna 1897 pidetyn sionistikongressin salaisessa istunnossa ja paljastavan yksityiskohtaisesti miten sotien, sosialismin, anarkismin, alkoholin ja pornografian levittämisen kautta maailma johdettaisiin sellaiseen sekasortoiseen tilaan, joka loisi edellytykset juutalaisten täydelliselle hegemonialle. Epäuskottavuudestaan huolimatta tekele sai tsaarin ohranan ja muiden anti-semitististen toimijoiden aktiivisessa levityksessä aseman ja vaikutuksen, joka ruokki antisemitismiä laajalti maailmassa. Vaikka tekele viimeistään vuonna 1921 osoitettiin täydelliseksi väärennökseksi,  vetosi Hitler siihen vuonna 1923 kirjoittamassaan Mein Kampfissa ja pöytäkirjoista otettiin jatkuvasti uusia painoksia, viimeisen suomalaisen painoksen ilmestyessä vuonna 1943. Sotien jälkeen kirja päätyi lopulta vähänkään vastuullisissa piireissä epäsuosioon, mutta toki sitä edelleen levitetään toteana mm. netissä, suomenkielisilläkin sivuilla.

Muita Aaronovitchin käsittelemiä ja vakuuttavasti upottamia salaliittoteorioita on mm. isolationistien piirissä levitetty teoria, jonka mukaan presidentti Roosevelt olisi etukäteen tienyt japanilaisten hyökkäyksestä Pearl Harbouriin vuonna 1941, mutta salli sen tapahtua koska se vauhditti hänen haluamaansa Yhdysvaltain liittymistä maailmansotaan. Edelleen hän käy läpi senaattori McCarthyn paljastukset kommunistien soluttautumisesta USA:n hallintoon, Dan Brownin popularisoiman käsityksen kirkon salaiitosta Jeesuksen perhesuhteiden pimittämiseksi, väitetyt presidenttien rikokset (Clinton murhautti häntä paljastuksilla uhkaavia ihmisiä, Bush järjesti 11.9. terrori-iskun ja Obama pimitti ei-amerikkalaisen syntyperänsä), sekä myös muutamia kuolemantapauksia, jotka konspiraatioteorioiden mukaan olivat salaliittojen seurausta. Kaikkien osalta hän voi myös osoittaa konspiraatioteorioiden heikkoudet ja niihin useimmiten liittyvät suoranaiset väärennökset ja niiden alkuperän.

Pääpaino on amerikkalaisissa tapauksissa jo siitäkin syystä, että Yhdysvallat on aina ollut hedelmällisintä maaperää kaikenlaisille konspiraatioteorioille. Edelleen huomattava osa amerikkalaisista uskoo että Kennedyn murha oli salaliitto tai että maan oma hallitus oli jollakin tavoin osallinen 11.9. iskuun.  Käsitykset liittyvät myös hyvin polarisoituneeseen poliittiseen ilmastoon. Republikaaniäänestäjien enemmistö epäilee Obaman syntyperää, demokraattien suurin osa hallituksen olleen osallinen 11.9. iskuun vähintäänkin siinä muodossa, että ei yrittänytkään sitä estää ennakkovaroituksista huolimatta. Hämmästyttävän iso osa amerikkalaisista on taipuvainen uskomaan jokseenkin kaikkiin salaliittoteorioihin.

Mielenkiintoisin osa kirjasta on yritys hakea selitystä siihen, miksi salaliittoteoriat ovat niin suosittuja. Siihen ei Aaronovitch tarjoa vain yhtä selitystä. Keskeisenä syynä näyttäisi kuitenkin olevan se että ihmiset nykyisessä pelottavan sattumanvaraiselta näyttävässä maailmassa hakevat turvaa päällisin puolin loogisilta näyttävistä selityksistä, ja että näihin teorioihin tukeutuvat enimmäkseen poliittisesti voimattomat ja sosiaalisesti marginalisoituneet ihmiset, joita voi pitää erräänlaisina modernisuuden pettäminä luusereina: ”Jos voidaan osoittaa, että kaiken takana on salaliitto, joka on muuttanut politiikkaa ja yhteiskuntaa, ei heidän tappionsa johdu heidän omasta heikkoudestaan tai virheistään, vaan heidän vihollisensa lähes pirullisesta häikäilemättömyydestä.” 

 Huhtikuu 2014