Neokonservatiivit leninisteinä
Amerikkalainen Francis Fukuyama saavutti maailmanlaajuisenm kuuluisuuden v. 1992 julkaistulla ja suomeksikin ilmestyneellä kirjallaan The End of History. Siinä hän pyrki todistamaan, miten kylmän sodan jälkeen historia olisi päättynyt siinä mielessä, että yhteiskuntajärjestelmistä paras eli liberaalinen länsimainen demokratia olisi saavuttanut kommunismin romahduttua sellaisen johtoaseman, jossa sillä ei enää ollut vakavasti otettavia kilpailijoita ja että historia siltä osin, kun se on ollut eri hallitusjärjestelmien välistä kilpailua ja vastakkainasettelua, olisi loppumassa.
Kaikki eivät tätä näkemystä sellaisenaan ole nielleet, varsinkin kun se on vähintään epäsuorasti liitetty ajatukseen, että voittoisa liberaali demokratia tarkoittaisi nimenomaan sen Yhdysvalloissa toteutuneen muodon voittokulkua ja ylivertaisuutta. Epäilyä on ruokkinut se, että Fukuyama on ollut tunnetty neokonservatiivi, eli kuulunut siihen joukkoon kirjoittajia ja poliittisia vaikuttajia jotka ovat saavuttaneet keskeisen vaikuttaja-aseman George W. Bushin hallinnossa. Tähän joukkoon kuuluvat sellaiset nimet kuin Paul Wolfowitz, Bill ja Irving Kristol, Robert Kagan, Richard Perle, Donald Feith ym. Heidän vaikutusvaltansa on toteutunut erityisesti Dick Cheneyn ja Donald Rumsfeldin kautta, joita itseään ei kuitenkaan tähän neokonservatiivien ydinryhmään lueta jo siitäkään syystä, etteivät he kuulu samalla tavoin ideologiaa kehittäviin ja sitä artikuloiviin ajattelijoihin, kuten ei Bushkaan, jonka oikeampi viiteryhmä ovat oikeistolaiset kristityt fundamentalistit.
Fukuyama oli vielä mukana siinä hallinnon ulkopuolella toimineiden neokonservatiivien joukossa, jotka syyskuun 11, päivän jälkeen allekirjoittivat Bushille lähetetyn kirjeen, jossa vaadittiin toimia Saddam Husseinin syöksemiseksi vallasta, mutta ei enää hyväksynyt hyökkäystä Irakiin kun Bush sen myöhemmin toimeenpani. Fukuyaman mielestä Bushin hallinto yliarvioi radikaalin islamin merkitystä ja vakavasti aliarvioi muun maailman kielteistä reaktiota Yhdysvaltain moninkeskiset instituutiot ja liittolaisten mielipiteet sivuuttavaan unilateralismiin.
Tämä on tietysti hyvin ”eurooppalaista” kritiikkiä, mutta syy siihen että Fukuyama samalla irtisanoutui neokonservatiivisuudesta johtui siitä, että hän katsoi koulukunnan luopuneen ideologiansa yhdestä yhdestä keskeisestä lähtökohdasta, jossa kaikkeen ylhäältäpäin tapahtuvaan sosiaaliseen insinöörityöhön (social engineering) suhtaudutaan hyvin epäluuloisesti. Nyt neokonservatiivit itse ovat syyllistyneet samaan kuvitellessaan, että Irakin kaltaisiin maihin voitaisiin helposti rakentaa ja juurruttaa liberaalin demokratian (ja sen amerikkalaisen muodon mukaiset) instituutiot ja toimintatavat. Fukuyama on myös kutsunut tätä (ei tosin tässä kirjassa) ”leninismiksi”, uskomukseksi jonka mukaan historiaa voidaan muokata voiman ja tahdon oikeaoppisella käyttämisellä.
Leninismi sopii tähän yhteyteen siksikin, että harvinaisen monella neokonservatiivien oppi-isällä on kuudenkymmenen vuoden taakse ulottuva tausta entisinä kommunisteina (tosin trotskilaisina ennemmin kuin stalinisteina), kuten Fukuyaman kirjassa olevasta tiiviistä neokonservatiivisen liikkeen aatehistoriasta ilmenee.
Tänään Fukuyama tunnustautuu realistiseksi wilsonilaisuudeksi (realistic wilsonianism) kutsumansa suuntauksen edustajaksi. Se tarkoittaa vapauden ja demokratian levittämisen pitämistä Yhdysvaltain ulkopolitiikan tavoitteena, mutta katsoo ettei siinä voida saavuttaa tuloksia sotilaallisen voiman käytöllä, vaikka se poikkeuksellisissa tilanteissa välttämätöntä voi ollakin. Tätä ajatteluaan selvittävällä ja Bushin hallituksen virheitä ruotivalla uudella kirjallaan Fukuyama ottaa etäisyyttä Kaganin ”marsilaiseen” amerikkalaisuuteen ja lähestyy jo eurooppalaista ajattelutapaa.
toukokuu 2006