Politiikan perustuttava tosiasioihin, ei valheiden levittämiseen

Perussuomalaiset ovat jo kuukausien ajan levittäneet somessa viestiä, jonka mukaan Tarja Halonen ja Erkki Tuomioja olisivat avustaneet Suomeen nyt Tampereella oikeuteen vakavista ihmisoikeusrikkomuksista joutuneen sierraleonelaisen miehen. Näin siksi, että nimemme olisivat vuonna 2006 tehdyn Suomen ja Sierra Leonen erityistuomioistuimen välisen todistajien sijoittamista koskevan sopimuksen hyväksyvän lain alla.

Kyseinen laki hyväksyttiin tuolloin eduskunnassa yksimielisesti. Virheellinen on myös tieto, jonka mukaan olisin allekirjoittanut lain, sillä sattumoisin sen allekirjoitti tuolloin ulkoministerin sijaisena toiminut Matti Vanhanen. Mutta tämä pieni väärennöskin istuu perussuomalaisten tapaan maalittaa SDP:tä yleensä ja presidentti Halosta ja minua erityisesti, mikä on erityisen tökeröä senkin vuoksi, että laki hyväksyttiin myös perussuomalaisten tuella ja sitä puoltaneen hallintovaliokunnan mietinnön oli allekirjoittanut myös Timo Soini.

Kyseessä oli jo kolmas ns. todistajasuojaa koskeva Suomen tekemä sopimus, edellinen tehtiin kansainvälisen rikostuomioistuimen kanssa. Suomi on johdonmukaisesti tukenut kansainvälisen oikeusjärjestyksen vahvistamista niin, että kaikki ihmisoikeusrikkomuksiin tai sotarikoksiin syyllistyneet saataisiin oikeuteen ja vastuuseen teoistaan. Todistajansuojelu on tärkeä osa toimia, joilla oikeuden toteutuminen voidaan varmistaa. Kaikki nämä sopimukset on eduskunnassa hyväksytty yksimielisesti, myös perussuomalaisten toimesta.

Sopimusten mukaan Suomen viranomaiset päättävät tapauskohtaisesti todistajien vastaanottamisesta ja sijoittamisesta Suomeen. Todistajien sijoittamista koskeva pyyntö toimitetaan Suomen Haagin suurlähetystön välityksellä Suomen ulkoasiainministeriölle, joka välittää pyynnön välittömästi Maahanmuuttovirastolle ja ilmoittaa asiasta kaikille tarvittaville viranomaisille. Ehdotus todistajan ja hänen läheisensä sijoittamista koskevaksi valtioneuvoston päätökseksi valmistellaan yhteistyössä ulkoasiainministeriön, sisäministeriön ja työ- ja elinkeinoministeriön kesken. Ehdotusta varten pyydetään suojelupoliisilta lausunto henkilöistä, joita sijoittamispyyntö koskee. Ministerit saatikka presidentti eivät näitä tapauksia käsittele eivätkä edes tiedä nimeltä keitä se koskee.

Oikeus ei ole erehtymätön eikä suojelupoliisikaan. Siksi onkin rohkaisevaa, että epäilty mies on nyt saatettu oikeuteen vastaamaan teoistaan. Voi epäillä, olisiko näin vieläkään tapahtunut, ellei mies olisi tullut Suomeen jossa oikeusviranomaiset ryhtyivät asiaa tutkimaan.

On surullista ja vastenmielistä seurata tapaa, jolla perussuomalaiset nimellään esiintyviä kansanedustajia myöten harjoittavat valheellista muihin henkilöihin perusteettomia syytteitä ja epäilyjä kohdistavaa ala-arvoista politikointiaan.

On työlästä ja turhauttavaa puuttua tällaisiin vääristelyihin. Koetan sitä kuitenkin tehdä ja kannustan jokaista jonka mielestä politiikanteon tulee perustua tosiasioihin eikä valheiden levittämiseen samaan vaivannäköön.

Huhtikuu 2021

YK-järjestelmän mahdollisuudet

Viime kuussa Yhdistyneet Kansakunnat vietti 75-vuotispäiväänsä. Kun päivänsankaria muistettiin, niin juhlintaa sävytti myös pettymys siihen, ettei hienojen periaatteiden varaan perustettu maailmanjärjestö ole saanut pysyvää ja aseetonta maailmanrauhaa aikaan. Pettymyksen ymmärtää kun rakkaaseen lapseen kohdistuu ylimitoitettuja odotuksia. Kannattaa kuitenkin muistaa, että YK on pysynyt pystyssä kauemmin ja vaikuttanut maailmanmenoon myönteisemmin kuin mikään aikaisempi yritys järjestää kansakuntien […]

Lue lisää...

Korona, valtiot ja solidaarisuus

Komissaari Jutta Urpilainen kirjoitti 4.4. HS:ssa, miten ”EU:n jäsenmaat vastaavat koronapandemiaan yhdessä”. Sitä on kuitenkin luettava enemmän kaikin puolin kannatettavana toiveena siitä, miten tulisi toimia, kuin kuvauksena siitä miten asia todellisuudessa on. Valtion ydintehtävä on suojella kaikkia ihmisiä, jotka kulloinkin ovat sen suvereenin vallan ja vastuun alaisia, siis muitakin kuin kansalaisiaan. Koronakriisissä kaikki ovat näin […]

Lue lisää...

Osuustoiminta on tulevaisuutta!

Vuonna 2012 sain kunnian olla juhlapuhujana Suomen pääjuhlassa, kun maailma vietti osuustoiminnan juhlavuotta. Aloitin puheen palauttamalla mieliin, miten ”Osuustoiminnalla on ollut tärkeä rooli luotaessa edellytyksiä Suomen nousulle itsenäiseksi kansakunnaksi. Osuustoiminta oli yksi niistä merkittävistä kansanliikkeistä, jotka 1900-luvun alussa loivat Suomen kansallisen, sivistyksellisen ja taloudellisen nousun. Sen avulla on helpotettu niin maaseudun kuin kaupunkien vähävaraisten oloja […]

Lue lisää...

Al-Hol -välikysymyskeskustelu eduskunnassa

Sosialidemokraattien ryhmäpuheenvuoro: Herra Puhemies! Sotatoimet terrorijärjestö ISIS:iä ja sen kalifaattia vastaan ovat päättyneet menestyksellisesti. Suurin ansio tästä lankeaa Irakin ja Syyrian kurdeille. Heidän toimintaansa kansainvälinen yhteisö, myös Suomi kurdien kouluttajana, on tukenut. Avointen sotatoimien päättyminen ei ole tilannetta vielä ratkaissut. Syyriaan on Al-Holin vankileirille jäänyt melkein 70 000 ISIS:n riveissä toiminutta ihmistä, heistä 90 % […]

Lue lisää...