Tiedote 28.9.2001 pidetyn pienaseseminaarin puheesta

Konflikteissa kerätyt pienaseet hävitettävä nopeasti

Konfliktien yhteydessä kerätyt pienaseet on tuhottava mahdollisimman nopeasti, sanoi ulkoministeri Erkki Tuomioja avatessaan kansainvälisen pienasekonferenssin Helsingissä perjantaina. Hän muistutti, että konfliktien jälkihoidossa pienaseiden keruu ja käytöstä poistaminen kannattaa asettaa ensisijalle osana rauhanoperaatioita. ”Ei kuitenkaan riitä, että aseita, ammuksia ja räjähteitä vain kerätään pois. Ne on myös tuhottava niin nopeasti kuin mahdollista, sillä se vähentää riskiä konfliktien puhkeamisesta uudelleen.”

Tuomiojan mukaan kansainvälisten järjestöjen, myös kansalaisjärjestöjen edustajien, rooli pienaseongelman hoidossa ansaitsee arvostusta. Kansalaisjärjestöt toimivat aktiivisesti huimanitaarisen avun, kehitysyhteistyön, ihmisoikeuksien ja terveydenhuollon parissa. Niiden asiantuntemus ja kokemus auttavat lievittämään aseidenkäytön seurauksia ja myös vähentämään aseiden kysyntää, Tuomioja sanoi.