ARS 01 näyttelyn avajaisissa 29.9.2001 pidetyn puheen tiedote

Globalisaatio voi vahvistaa pieniä kulttuureja

Myös globalisaation kulttuurinen ulottuvuus ansaitsee kunnon keskustelun, arvioi ulkoministeri Erkki Tuomioja avatessaan ARS 01 -näyttelyn Helsingin Kiasma-taidemuseossa lauantaina. Hän huomautti, että taide on omiaan avaamaan ja avartamaan näköalaa koko ajan voimistuvaan uuteen kansainvälistymiseen. – Globalisaatio nähdään liian usein vain hallitsemattomien markkinavoimien ja länsimaisen massakulttuurin voittokulkuna. Tällöin unohdetaan sen merkittävät myönteiset mahdollisuudet, joista yksi on monikulttuurisuus.

Aikaisemmin kansainvälistyminen levitti muutamia voimakkaita valtakulttureita ympäri maailmaa. Nyt globalisaatio voi tuoda lähelle ja limittää kaikki kulttuurit, pienetkin. Kaikki ovat tekemisissä toistensa kanssa. – Elämme monikultturista aikaa, jossa ihminen omassa arkielämässään toimii samanaikaisesti monen kulttuurin sisällä ja lähellä. Kansainvälistyminen ja monikulttuurisuurisuus ovat rikastuttaneet ja monipuolistaneet yhteiskuntamme ilmettä, Tuomioja kuvasi.

ARS 01 -näyttelyyn osallistuu töillään 73 taiteilijaa. He edustavat kaikkia maanosia. ARS-näyttelyitä on järjestetty 40 vuotta.