Sue Grafton, Y is for Yesterday. Pan Books, 594 s., Croydon 2019

Jäähyväiset Kinsey Millhonelle

Amerikkalainen v. 1940 syntynyt dekkarikirjailija Sue Grafton aloitti aakkossarjansa dekkareiden julkaisemisen vuonna 1982 ja ehti aina Y-kirjaimeen asti vuoteen 2017 mennessä. Vuosien varrella olen varmaan kaikki nämä aakkosarjan dekkarit lento-ja matkalukemisenani ehtinyt lukemaan. T-kirjaimeen saakka kaikki sarjan kirjat ovat myös ilmestyneet suomeksi käännettyinä.

Kirjojen sankari on Kinsey Millhone, itsenäinen ja rempseä yksityisetsivä, jota Grafron on luonnehinut omaksi alter egokseen. Kalifornian fiktiivisessä Santa Teresan pikkukaupungissa – joka on kuin Graftonin toinen kotikaupunki Santa Barbara – yhden hengen yksityisetsivätoimistoa hoitava Millhone on sympaattinen ja arvoiltaan liberaali hahmo, jolla on takanaan lyhyt poliisinura ja kaksi epäonnistunutta avioliittoa. Grafton ei suoraan käsittele politiikkaa eikä juurikaan noteeraa samanaikaisia tapahtumia. Hän ei siten ole tehnyt Millhonesta samankaltaista kapitalismin kanssa mittelöivää aktivistia, jollainen Sara Paretskyn muutoin samankaltainen V.I. Warshawski joskus yliampuvaan osoittelevaisuuteen asti on.

Millhone-sarja etenee lähes suoralla aikajanalla, joten sarjan lukemisen aloittaminen alusta edesauttaa tarinoiden ymmärtämistä, vaikka jokainen kirja toimii itsenäisenäkin teoksena. Vauhti on kuitenkin sen verran verkkaista, että sarjan Millhone on 39-vuotiaana päässyt vasta vuoteen 1989 sarjan ehdittyä Y-kirjaimeen saakka. Kirjat etenevät loogisesti ja letkeästi ja kuuluvat ilman muuta genren parhaimmistoon. Jännitteen luomiseen riittää paikallisyhteisö ilman, että kertomuksiin ympätään uskottavuutta heikentäviä suuria salaliittoja ja megakatastrofin uhkia. Suurta kirjallisuutta ne eivät silti ole ja esim. tässä Y-kirjassa tapa, jolla siinä esiintyvät varhaisteini-ikäiset puhuvat ja käsittelevät asioita, istuisi yhtä hyvin eläkeläisten suuhun.

Sarja päättynee tähän, sillä Grafton kuoli pitkäaikaisen syövän murtamana vuoden 2017 lopulla, eikä tiedossa ole, että jäämistöstä vielä olisi löytynyt W-osaa sarjan päätökseksi.

Tammikuu 2019