Paavo Rantanen: Talviministeri, Diplomatian näyttämöiltä politiikan parrasvaloihin

talvi.jpg

280 s., Gummerus, Jyväskylä 2000

Diplomaatin muisteluksia

Ulkoministeriön entinen kauppapoliittinen alivaltiosihteeri, Washingtonin suurlähettilään paikalta Nokian johtoon loikannut Paavo Rantanen teki pari kuukautta kestäneen pikavierailun Esko Ahon hallitukseen ulkoministerinä Heikki Haaviston sairastuttua. Kokemus on antanut nimen hänen tuoreelle muistelmateokselleen.

Yleensä asemapaikkojen kuvaamiseen ja tärkeiden ihmisten tapaamiseen keskittyvät tyypilliset diplomaattimuistelmat ovat sellaisenaan aika tylsää luettavaa. Huomionarvoisiksi ne voi nostaa parhaassa tapauksessa niihin liittyvä kansainvälisen politiikan ja ulkosuhteiden hoidon laaja-alainen analyysi, vähemmän mairittelevasti erilaiset paljastukset ja sensaatiot ja joskus pelkästään loistelias tyyli. Mikään näistä ei leimaa Rantasen latteaksi jäävää teosta. Herrasmiehenä Rantanen ei edes jakele kolleegoilleen niitä pieniä potkuja, joiden käytössä monet entiset ekselenssit ovat olleet mestarillisia.

Rantanen korostaa poliittisista sitoutumattomuuttaan mutta istui luontevasti Ahon porvarihallitukseen keskustapuolueen ministeriryhmän työhön osallistuvana jäsenkirjattomana ministerinä. Ministerikauden kismittävämmäksi kokemukseksi Rantaselle näyttää jääneen se että hän myöhästyi Turkin ulkoministerin lounaalta sen vuoksi että ”etuilevat” kansanedustajat olivat äänestyttäneet täysin turhista muutoksista hallituksen esityksiin ja viivästyttäneet EU- selontekokeskustelun alkua. Tällaisella asenteella ei Rantasen ministerikaudesta olisi toisenlaisissakaan oloissa tullut kovin pitkää.

Rantanen ei ikävä kyllä kirjoita mitään siitä millaista oli työskennellä kuusi vuotta Nokian hallituksessa. Se olisi voinut avata lukijoille jotain uusiakin näkökulmia.

syyskuu 2000