Olympiakullan huuhdontaa

Talviolympialaiset Sotshissa alkavat tänään. Sotshi ja olympiaboikotit nousivat esiin myös eduskunnan kyselytunnilla. Tämä oli odotettua, ovathan olympialaiset nykymaailmassa sellainen megaluokan mediatapahtuma, jota mitä erilaisemmat tahot isäntämaasta alkaen haluavat käyttää omiin tarkoituksiinsa. Näillä ei tarvitse olla mitään tekemistä urheilun kanssa, ja ne voivat olla yhtä lailla hyviä ja kiitettäviä kuin pahoja ja torjuttavia. Viimemainituista kauhistuttavimmat ovat kisoihin kohdistetut terrori-iskut.

Aikanaan olympiakomitean hallituksessa olin torjumassa valtioiden käynnistämiä 80-luvun boikottiliikkeitä, sillä hallitusten ei tule istua tuleen riippumattomien urheilujärjestöjen housuilla. Toisaalta riippumattomillakin urheilujärjestöillä on silti velvollisuus katsoa sen perään, ettei kisoja anneta maihin, jotka voivat käyttää niitä tueksi ihmisoikeuksia loukkaaville toimille, mistä esimerkkinä ovat kohta Minskissä alkavat jääkiekon MM-kisat.

Poliitikoilla on tästä riippumaton harkintamahdollisuus osallistua tai olla osallistumatta kisakatsomoihin. Itse en ole vuoden 1952 jälkeen tuntenut minkäänlaista kiinnostusta istua olympiakatsomossa, enkä varsinkaan niiden avajaisten megaspektaakkeleissa.

6.2. 2014