Oi Ukraina

Tilanne Ukrainassa jatkuu jännittyneenä. Vaikka vakavammilta yhteenotoilta on viime päivinä vältytty varaudutaan molemmin puolin barrikadeja uusiin yhteenottoihin. Neuvotteluja presidentin ja opposition kesken on käyty, mutta presidentin myönnytykset oppositiolle ovat jääneet puolinaisiksi eikä luottamusta lupausten täyttämisesen ole.  Pattitilanteen jatkuessa heikkenee myös opposition ote mielenosoittajiin, joiden joukossa väkivaltaan valmiit ääriainekset eivät kohta kuuntele ketään malttiin kehottavaa.

En usko edelleenkään, että kukaan merkittävä taho Ukrainassa tai sen naapurustossa haluaisi tilanteen luisuvan sisällissodaksi. Ei kukaan kesällä 100 vuotta sitten myöskään halunnut maailmansotaa, mutta se saatiin, kun johtajat eivät hallinneet tapahtumia vaan pysyttäytyivät uhmapuheissa ja antoivat aseiden ottaa tapahtumien kulun haltuunsa. Ukrainassa tarvittaisiin nyt sellaista valtiomiesviisautta jota maan läpikorruptoitunut valtiollinen elämä ei ole toistaiseksi tuottanut. Maidanin vahvistama uusi vapaa kansalaisyhteiskunta herättää toiveita, joiden lunastaminen edellyttää myös edustuksellisen politiikan tervehdyttämistä niin, että puolueet tarjoaisivat sitä ihmisoikeuksien kunnioitukseen perustuvaa, korruptiosta vapaata demokratiaa, jota ukrainalaiset tarvitsevat ja janoavat.

Vain aikastetut vapaat vaalit uuden laajaa luottamusta nauttivat hallituksen johdolla voivat ratkaista kenelle valta kuuluu, mutta absoluuttista valtaa vaaleissa saatu enemmistö ei oikeusvaltiossa anna kenellekään. Voi olla, että poliittisen järjestelmän legitiimisyyden vahvistaminen vaatii myös perustuslain tarkistamista. Nollasummapeliä ei Ukrainan naapureidenkaan tule pelata. Ei EU ole halunnut itäisellä kumppanuudella rakentaa mitään suljettua etupiiriä eikä esittänyt Ukrainalle mitään, joka olisi vahingoksi kolmansille tahoille. Järkevässä maailmassa Ukrainan vakauden ja kehityksen tukeminen olisi EU:n ja Venäjän yhteinen projekti.  EU:n ei tule tinkiä arvoistaan ja periaatteistaan, joihin kuuluu myös valmius tällaiseen yhteistyöhön heti jos se on mahdollista.

31.1. 2014