ETYJ- kokous Kiovassa

Olen tänään ja huomenna Kiovassa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin 20. ministerikokouksessa.

Vuosittain järjestettävissä ministerikokouksissa keskustellaan 57 osallistujavaltion yhteisistä tavoitteista Etyj-alueen turvallisuuden edistämiseksi ja tehdään tavoitteiden saavuttamiseksi päätöksiä, joita osallistujamaat sitoutuvat noudattamaan.

Tämänvuotisen kokouksen yhtenä pääteemana on viime vuonna aloitettu pohdinta Etyjin tulevaisuuden roolista. Prosessi tunnetaan Etyjissä nimellä Helsinki +40. Nimi viittaa Helsingin Etyk-huippukokoukseen 1975, josta tulee ensi vuonna kuluneeksi 40 vuotta.

Järjestön uudistamisen lisäksi kokouksessa keskustellaan muun muassa luottamusta lisäävistä toimista kyberturvallisuuden alalla, asevalvonnan uudistamisesta ja Etyjin toimista Afganistanin vakauden edistämiseksi. Nämä teemat olivat keskeisiä myös omassa puheenvuorossani.

Etyj-ministerikokous on myös hyvä tilaisuus kahdenvälisiin tapaamisiin ministerikollegoiden kanssa. Näitä on minullakin tusinallinen tänään ja huomenna.

Tällä kertaa isäntämaa Ukrainan tilanne saa enemmän huomiota kuin kokouksen työjärjestyksessä olevat asiat. Euroopan vakaudelle ja turvallisuudelle tärkeämpää voi olla se, mitä tapahtuu kaupungissa kokoussalin ulkopuolella. Tapaan täällä myös opposition ja kansalaisyhteiskunnan edustajia. Sanoma kaikille: kansalaisvapauksia kunnioitettava, väkivalta tuomittava, demokraattinen, oikeusvaltioperiaatteita ja ihmisoikeuksia kunnioittava Ukraina on tervetullut järjestämään suhteensa Eurooppaan sitten, kun sen kansalaiset vapaasti sen haluavat tehdä.

5.12. 2013