Berlusconi vankilaan?

Silvio Berlusconi on lukuisten, lähinnä ratkaisemattomaan tulokseen päätyneiden oikeudenkäyntien jälkeen saanut Italian korkeimmasta oikeudesta lainvoimaisen vankilatuomion veronkierrosta. On kuitenkin epätodennäköistä, että hän päätyisi neljäksi vuodeksi vankilaan, kuten tuomio edellyttäisi, vaan selviää jo ikänsäkin vuoksi (76 v.) todennäköisemmin ehkä vuoden mittaisella kotiarestilla.Berlusconi on aina leimannut kaikki saamansa syytteet poliittiseksi ajojahdiksi. Politiikasta on nytkin toki kyse, joskin eri lailla kuin hän itse tarkoittaa. Ulkopuolisten silmissä aineisto Berlusconia vastaan on ollut jo aikaisemmissakin oikeudenkäynneissä kiistaton tavalla jossa vain vapauttava tuomio olisi näyttänyt poliittiselta. Mutta nyt on erikseen vielä käsiteltävä jätetäänkö tuomioon liittyvä viiden vuoden kielto toimia julkisissa tehtävissä voimaan vai ei. Sen mukana ratkeaa se, voiko hän jatkaa istumistaan Italian senaatissa. Temppelinharjalle ovat joutuneet sekä Berlusconin PdL puolue että sen kanssa hallituksen ratkaisemattomaan päättyneiden vaalien jälkeen muodostaneen pääministeri Lettan Demokraattinen puolue. Tulevien viikkojen ratkaisut ovat merkittäviä ei ainoastaan Italian oikeusvaltiolle ja demokratialle, vaan potentiaaliseti koko EU:n ja euron vakaudelle. Oikeat ratkaisut ja Berlusconin poistuminen politiikan näyttämöltä vapauttaisivat Italian siitä häpeällisestä tilasta, johon se Berlusconin pitkään jatkuneen poliittisen uran aikana on vajonnut.3.8. 2013