Egyptin väkivalta

Kun sotilaat ottavat vallan demokraattisesti valitulta epäpätevältä ja/tai valtakirjaansa epädemokraattisesti käyttävältä hallitukselta, on tällä harvoin myönteisiä seurauksia. Se pitää paikkansa vaikka syrjäytetty hallitus olisikin ollut epäpätevä ja/tai käyttänyt valtakirjaansa epädemokraattisiksi epäiltyihin tarkoituksiin. Niinpä sotilaitten otettua Egyptissä vallan syrjäyttämällä vapaissa vaaleissa valitun presidentin on maan kriisi vain syventynyt ja viimeisimmät uutiset väkivaltaisista yhteenotoista kertovat jo sadoista kuolonuhreista.

Kaappauksen jälkeen monet Euroopassakin osoittivat ymmärrystä armeijan väliintulolle viitaten siiihen, että presidentti Mursi ja hänen islamistinen muslimiveljeskuntansa olivat oppositiosta piittaamattomalla toiminnallaan ajaneet maan tilaan, jossa miljoonat mielenosoittajat vaativat presidentin syrjään vetäytymistä. Ymmärrys alkaa sitä alun perin osoittaneidenkin piirissä pian ehtyä. Nyt nähtyyn tuomittavaan väkivaltaan vastuullisia on varmasti useilla tahoilla, mutta sille, että sotilaat käyttävät kuolettavaa väkivaltaa aseettomia mielenosoittajia vastaan ei ole oikeutusta ja se on selvästi tuomittava.

Syrjäytetyn presidentin pitäminen vangittuna ja uhkaaminen poliittisesti motivoiduilla syytteillä ei tilannetta rauhoita, päinvastoin. Väkivallan kierre uhkaa syventyä, jollei uusi väliaikaishallitus halua tai kykene uskottavasti hakemaan yhteisymmärrystä väkivallan torjuvien islamistien kanssa. Se edellyttää vankien vapauttamista ja poliittisista oikeudenkäynneistä luopumista sekä sitoutumista vapaiden parlamentti- ja presidentinvaalien pikaiseen toteuttamiseen ja maan moniarvoisuutta kunnioittavan perustuslain voimaansaattamiseen. Vaalien vapaus ei toteudu, ellei myös muslimiveljeskunta voi niihin vapaasti osallistua ja avoimesti valmistautua laillisena puolueena muiden joukossa.

Demokratia voidaan palauttaa Egyptissäkin vain nojaamalla universaaleihin arvoihin ja periaatteisiin ja soveltamalla niitä ilman rajoituksia ja syrjintää. Ei ole syytä epäillä, etteivätkö egyptiläiset tätä haluaisi ja siihen kykenisi, jos sitä ei sisäisellä väkivallalla ja sille annetulla tuella estetä.

27.7. 2013