Valtiosihteerit

Kesälomalla on aikaa pohtia vaikka poliittisten valtiosihteerien asemaa ja muita polttavia kysymyksiä maailmanparantamiseksi. Olen aiheesta kesäkeskustelun avanneen kollega Alexander Stubbin kanssa samaa mieltä siitä, että nykyiset poliittiset valtiosihteerit ovat eräänlaisia glorifioituja ja muita paremmin palkattuja poliittisia erityisavustajia. Samaa mieltä olemme ilmeisesti myös siitä, että hallitustyöskentelyn tehokkuus edellyttää myös sitä, että ministereillä olisi riittävän vahvat ja asioihin perehtyneet poliittiset sijaiset.Eri mieltä olen kuitenkin ratkaisusta. Stubb esittää varaministerijärjestelmää ja lähtee siitä, että varaministerit olisivat kansanedustajia, mikä vahvistaisi demokratiaa. Tämä tietysti edellyttäisi, että myös ministereiden olisi oltava kansanedustajia, mikä olisi mm. tehnyt mahdottomaksi Stubbin tulon hallitukseen v. 2008. Jos tähän mentäisiin, se tarkoittaisi myös sitä, että hallituspuolueiden kansanedustajista hallituspohjan laajuudesta riippuen ainakin kolmannes olisi hallitustyöskentelyssä mukana. Sellainen ei ainakaan vahvista eduskunnan itsenäistä harkintaa hallituksen toimiin nähden.Sen sijaan, että etsitään ratkaisua lähinnä Englannissa tai Venäjällä jo neuvostoaikana kehitetystä varaministerijärjestelmästä, voisi mallia ottaa Ruotsista ja Norjasta. Näissä pohjoismaissa on toimiva ja selkeä järjestelmä, jossa jokaisella ministerillä on hallituksen mukana vaihtuva poliittinen valtiosihteeri, joka toimii samalla ministeriön kansliapäällikkönä siihen sisältyvin täyain valtuuksin ja virkavastuin. 8.7. 2013