Väkivallan leviäminen uhkana Lähi-Idässä

.ExternalClass .ecxhmmessage P {padding:0px;} .ExternalClass body.ecxhmmessage {font-size:10pt;font-family:Tahoma;}

Väkivaltaiset mielenosoitukset Libyan Benghazissa johtivat Yhdysvaltain suurlähettilään kuolemaan. Tällainen diplomaatteihin kohdistettu väkivalta on aina jyrkästi tuomittavaa, eikä tällaiselle uskonnollisen kiihkon ruokkimalle väkivallalle ole muutoinkaan mitään hyväksyttävää puolustusta. On huomattava, ettei väkivallan takana olleilla kiihkoilijoilla ollut Libyan kesällä järjestettyjen demokraattisten vaalien valossa merkittävää kannatusta ja on lähdettävä siitä, että Libyan hallitus tekee kaikkensa syyllisten saattamiseksi oikeudelliseen vastuuseen ja tällaisten tapausten uusiutuminen estämiseksi.Kävin Gymnich-kokouksen jälkeen Libanonissa. Se on lähi-idän vanhimpia demokratioita, mutta läpikäynyt myös verisen sisällissodan. Maan sisäiset jännitteet voivat johtaa väkivallan uusiutumiseen, ellei kansallisessa dialogissa ja perustus- ja vaalilakien uusimisessa ja aidosti kansallisen armeijan vahvistamisessa edistytä. Suurin välitön uhka on Syyrian sisällissodan leviäminen hauraaseen naapurimaahan. Kukaan ei sitä Libanonissa halua, mikä parhaimmassa tapauksessa voi tukea eheyttämispyrkimyksiä. Niitä täytyy myös EU:n kaikin tavoin tukea. UNIFIL:in rauhoittavaa läsnäoloa Etelä-Libanonissa arvostavat kaikki ja suomalaisten paluu UNIFIL:iin toivotettiin hyvin tervetulleeksi.12.9. 2012