Länsi-Balkanilla aurinkoa ja pilvistä

Vierailin Kosovossa ja Bosnia-Hertzegovinassa matkalla Kyproksen Gymnich-kokoukseen. Kosovossa valmistaudutaan ns. valvotun itsenäisyyden päättymisjuhlallisuuksiin, joihin on kutsuttu kunniavieraaksi presidentti Ahtisaari. Kosovo on kieltämättä edistynyt monella tavoin valtion rakentamisessa, mutta jäljellä on vielä suuri määrä hyvään hallintoon, vähemmistöjen asemaan, rikollisuuteen ja korruptioon liittyviä haasteita. Niissä tarvitaan edelleen kansainvälisen yhteisön tukea mm. KFOR:in ja EULEX:n kautta, joissa molemmissa on ollut ja on vahva suomalaispanos.Bosnia-Hertzegovina sai Daytonin sopimuksella väkivallan loppumaan, mutta myös vaikeasti toimivat valtiorakenteet. Sisäiset jännitteet ovat kuitenkin edelleen olemassa ja maa on jäämässä jälkeen naapureistaan lähestymisessä Eurooppaan. Viimeksi Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätös pakottaa maan tarkistamaan vaalilakejaan ja perustuslakiaan. Parhaassa tapauksessa se voi johtaa niiden modernisointiin ja aidosti kaikkien tasavertaisuuteen perustuvan multietnisen ja monikulttuurisen valtion vahvistumiseen. Huonoimmassa tapauksessa se kiihdyttää vastakohtia ja pakoa sisäänpäin kääntyneisiin kansallisiin entiteetteihin. EU:n pitäisi nyt toimia vahvasti paremman vaihtoehdon hyväksi.10.9. 2012