Lomakausi lähestyy loppuaan

Kesä on ollut katastrofiuutisten ja -ennusteiden aikaa, ja loman pito on jäänyt risaiseksi. Syyria on liekeissä eikä väkivallan yltymiselle ole vieläkään näköpiirissä pysäyttäjää. Elokuussa lomailevaa Eurooppaa jäytää pelko siitä mitä eurolle tapahtuu, kun syksyllä jälleen kerran nähdään, etteivät komissio, keskuspankki ja isot maat ole löytäneet oikeaa tapaa kriisin hoitamiseen ja luottamuksen palauttamiseen. Paisutetuista ja kaupallisuuden läpitunkemista olympiakisoistakaan ei enää ole hyvien uutisten lähteeksi. Edes asekauppaa säätelevää kansainvälistä sopimusta ei saatu aikaiseksi YK:ssa, ainakaan vielä.

Huonot uutiset ja pettymykset eivät kuitenkaan saa ja voi olla syy minkäänlaiseen epätoivon tai epävarmuuden aiheuttamaan toimettomuuteen. Hyvä ohje on, että juuri eurokriisin luomissa epävarmuuden oloissa on luotettava arvoihin ja toimittava sen mukaan, mitä pitää oikeana. Sosialidemokraattien orastava toipuminen on pitkälti juuri sen ansiota, että olemme pitkästä aikaa selvästi toimineet liikkeenä, jonka johtaa toimintansa arvoistaan käsin.

6.8. 2012