Vuosi Utöyan joukkomurhasta

Tänään on kulunut vuosi Norjan Utöyan joukkomurhasta. Norjan ulkoministerikollegani Jonas Gahr Störe kertasi pari päivää sitten International Herald Tribunessa julkaistussa artikkelissaan norjalaisten tärkeimmän johtopäätöksen tapahtumasta: vapaan yhteiskunnan vastauksen tällaiseen tulee olla avoimuuden ja demokratian lisääminen.

Oikeusvaltion tulee vastata rikollisiin terroritekoihin normaalien, avoimien oikeusprosessien keinoin. Störe kirjoittaa, että erikoistuomioistuimet, suljetut oikeudenkäynnit tai muut tavat reagoida terroritehoihin oikeusvaltioperiaatteet syrjäyttävin tavoin toimii vapaan yhteiskunnan perusperiaatteita vastaan hyökkäävien ekstremistien hyväksi. Tämä ei ole pehmeätä idealismia, vaan sen tunnistamista, että kestävä turvallisuuus saavutetaan vain oikeusvaltioon ja demokratian arvoihin ankkuroitunein keinoin. Ääri-ilmiöt menestyvät parhaiten suljetuissa yhteiskunnissa, joissa ne voivat lymytä valottomissa sopukoissa. Vihapuhetta vastaan toimiminen oikeusvaltion keinoin on osa tätä valottamista ja ekstremististen tekojen ennalta ehkäisemistä.

22.7. 2012