Viva Espanja?

Ajan merkki sekin, että kun koitan kirjoittaa eurosta, niin koneeni itsepäinen oikolukuohjelma koittaa muuttaa sen muotoon surkeasta. Silti vastaukseni yhä useammin kuultuun kysymykseen kaatuko euro on edelleen, ettei kaadu, ei ainakaan siinä ei-tavoiteltavassa, mutta silti mahdollisessa tilanteessa, jossa Kreikka joutuisi eroon eurosta. On nimittäin niin, että heikot maat eivät euroa kaada, vaan jos se kaatuisi niin se kaatuisi vahvojen maiden haluttomuuteen ja kyvyttömyyteen toimia oikealla tavalla sen pelastamiseksi.Espanjan pankkien tukemiseen päätetty mahdollisesti 100 miljardin tuki ei välttämättä tilannetta pelasta, mutta Suomella ei ollut syytä asettua sen suhteen vastahankaan. Tähän pyritään ensisijaisesti käyttämään uutta Euroopan pysyvää vakausmekanismia EVM:ää, jonka antamat luotot ovat IMF:n luottojen tavoin etuoikeutettuja saatavia. Vain ja jos EVM:n ratifiointi ei ole ajoissa valmis käytetään nykyistä väliaikaista vakautusvälinettä, jolloin Suomi edellyttää mukanaolonsa ehtona hallitushjelman mukaisesti lainaosuudelleen vakuuksia. Espanjan luototuksen yksityiskohdat ovat vielä avoimia, mutta pankkituen ehtona on pidettävä vastikkeellisuutta, lahjojen tai subventioiden kautta ei yksityisiä omistajia tule pelastaa. Norjan, Ruotsin ja viimeksi USA:n pankkituen ehdot ovat tässä käypä malli.Helppo on kuitenkin ennustaa, että eurokriisin hoitoon on pakko vielä palata, jo hyvinkin lyhyellä varoitusajalla. Mutta kenenkään ei pidä ottaa annettuna Suomen osallistumista tuleviin ratkaisuihin, elleivät ne vastaa etujamme ja käsitystämme toimivasta ja oikeudenmukaisesta kriisinhoidosta.13.6. 2012