Pelastuuko maailma?

1340390786_Rion_kokous.JPG

Kestävän kehityksen Rio + 20 kokous lähestyy loppuaan. Jännitys siitä saadaanko kokouksesta ylipäätään tulos ja minkälainen ratkesi jo ennen kokouksen alkua, kun valmistelussa päästiin yhteisymmärrykseen loppuasiakirjasta. Suomi kuten koko Euroopan unioni joutui monissa kohdissa sovun hintana tyytymään paljon heikompiin ja epämääräisempiin sitoumuksiin tärkeinä pitämissämme asioissa kuin mitä tavoittelimme.Tuloksen kommentoinnissa on, kuten aina tällaisissa tilanteissa, kaksi näkökulmaa. Saman lasin voi nähdä puolittain tyhjänä tai puolittain täytenä. Hyvää on se, että jokseenkin kaikki kestävän kehityksen saavuttamiseksi tärkeät asiat ovat mukana loppuasiakirjassa, mutta oikeudellisesti sitomattomassa poliittisessa asiakirjassa niiden toteutuminen on tulevan työn varassa.

Pidin kokouksessa Suomen puheenvuoron: ”Vaikka olemme ottaneet tärkeitä edistysaskeleita ja toistaneet tärkeitä sitoumuksia, olemme myös jättäneet myöhempään paljon siitä työstä, joka olisi pitänyt ja voitu tehdä jo täällä Riossa. Nyt käynnistyvä jatkotyö on siten elintärkeää ja ratkaisee sen, voimmeko pitää tätä konferenssia menestyksenä vai emme.”Hyvää juhannusta kuitenkin kaikille, jotka voivat siitä nauttia!

22.6. 2012