Hallituksen koetinkivi

Eriarvoisuuden vähentäminen on ja pysyy nykyisen hallituksen keskeisenä tavoitteena. Se on myös se kysymys, joka sosialidemokraattien ja myös suomalaisten selvän enemmistön mielestä on ratkaiseva arvioitaessa tämän hallituksen onnistumista tai epäonnistumista. Hallitusohjelma on kirjoitettu selvästi tässä hengessä ja sen mukaisesti hallitus on myös toteuttanut perusturvan parantamisen ja tähänastiset vero- ja kehysratkaisunsa.

Se että tämä ei ole tässä hallituksessa mikään helppo tai itsestäänselvä asia kävi jälleen ilmi kokoomuksen Rovaniemen puoluekokouksessa. Siellä puoluejohtoa myöten puolustettiin kasvaneita tuloeroja ja varoitettiin liiallisesta innokkuudesta niiden tasaamiseen. Puhuvaa on, että populistisella johtajanpalkkiokritiikillääm profiloitunut edellinen puhemieskin yhtyi varoittelemaan huono-osaisten tarpeettomasta tukemisesta.

Tällainen puhe olisi jotenkin ymmärrettävämpää, jos meillä todella olisi menossa jokin selvä tuloerojen tasaamiskehitys, mutta näinhän ei ole. Hallitusohjelman kirjaus on oikaisuvaatimus Suomessakin jo parinkymmenen vuoden ajan jatkuneelle kehitykselle, jossa tulo- ja vielä enemmän varallisuuserot samoin kuin köyhyysrajan alle pudonneiden ihmisten osuus on kasvanut.

17.6. 2012