Nokia

Uutiset Nokian maailmanlaajuisista supistuksista eivät enää olleet yllätys, siksi vauhdikas ja näkyvä on ollut entisen markkinajohtajan laskutrendi. Nokia ei enää vuosiin ole ollut sellainen koko Suomen taloutta vahvistava innovaatiomoottori, joka kykeni nousemaan alansa kadehdituksi maailmanykköseksi. Huippuvuosinaan Nokia oli innostava työnantaja, jonka eteen osaavat ja kunnianhimoiset insinöörit ja ohjelmoijat olivat valmiit ylityötuntejaan laskematta uhraamaan parhaat vuotensa, koska ilmapiiri oli palkitseva ja kannustava.

Välitön hätä 3700 työpaikan kadotessa on suuri ja hallituksen on tehtävä kaikki mitä tehtävissä on työttömäksi joutuvien ja pahiten menettävien paikkakuntien tukemiseksi ja uusien mahdollisuuksien luomiseksi. Suomelle vapautuminen liiallisesta Nokia-riippuvuudesta ei kuitenkaan ole paha asia. Myös Suomen ICT-sektorille avautuu nyt uusia mahdollisuuksia, kun entiset nokialaiset voivat vapauttaa osaamisensa ja luovuutensa uusien ja innostavampien yritysten käyttöön, kuten jo aiempien Nokian henkilöstövähennysten seurauksena Oulun seudulla.

Nokian menettelytavat ovat luku sinänsä, vaikka lakien puitteissa olisikin toimittu. Maailmanlaajuisesti toimiville yrityksille tarvitaan maailmanlaajuisia valvottuja pelisääntöjä, jotta maat ja työntekijät eivät olisi vahvojen yritysten joskus härskisti etuisuuksia ja turvaa polkevan kilpailutuksen kohteena.

15.6.2012