Syyriassa tuettava Annanin suunnitelmaa

YK:n tarkkailijaoperaation kolmesataa sotilastarkkailijaa ovat kaikki jo töissä, mutta kuten uutisista voi havaita, ei väkivalta Syyriassa ole yhdenkään osapuolen toimesta kokonaan päättynyt. Osa väkivallasta näyttää suuntautuvan suoraan YK-tarkkailijoita vastaan, mikä tekee operaatiosta poikkeuksellisen vaativan ja vaarallisen. Annanin suunnitelmaa ja siihen liittyvää tarkkailuoperaatiota ei kuitenkaan pidä vielä tuomita epäonnistuneeksi. Tarkkailijoiden läsnäolo joka tapauksessa rauhoittaa tilannetta, sillä ammunta yleensä loppuu heidän tullessaan paikalle. Kolmesataa on kuitenkin pieni määrä tarkkailijoita Syyrian kokoisessa maassa ja jos operaation halutaan onnistuvan, pitää New Yorkissa vakavasti arvioida mahdollisuudet moninkertaistaa heidän määränsä.

Tarkkailijat voivat parhaassa tapauksessa estää tai ainakin vähentää väkivallan käyttöä, mutta muutoin operaatio ei vielä ratkaise mitään, ei edes edelleen kangertelevan humanitäärisen avun perille saantia. Demokraattiseen vallanuudistukseen johtava poliittinen dialogi on Annanin suunnitelman seuraava askel, mutta sen etenemismahdollisuudet näyttävät heikoilta. Realismia on kuitenkin jatkaa Annanin suunitelman pohjalta niin kauan, kun se edesauttaa väkivallan estämisessä ja antaa myös pakotteille lisää aikaa tuoda nyt valtaansa takertunut Assadin hallitus aitoihin neuvotteluihin. Tässä toistaiseksi vain puolinaisesti hallituksen painostamiseen osallistuneen Venäjän rooli on tärkeä. Ulkomainen interventio ja täysimittainen sisällissota – joka pahimmillaan voisi merkitä myös hajanaisen opposition keskinäistä taistelua – on kaikin keinoin vältettävä vaihtoehto.

20.5. 2012