Viron sotsid tiennäyttäjinä

Naapurimaista Suomessa seurataan Viron tapahtumia ja politiikkaa edelleenkin turhan vähän. Niinpä useimmilta on jäänyt huomaamatta sopimus, jolla Vene Erakond Eestis (VEE) on muutama viikko sitten päättänyt lopettaa toimintansa ja yhdistyä Viron sosialidemokraattiseen puolueeseen. Välitöntä merkitystä tällä ei voimasuhteisiin ole, sillä sosialidemokraattien 17 % kannatuksen ja 19 kansanedustajapaikan rinnalla VEE:n lista keräsi viime vaaleissa alle prosentin äänistä eikä saanut yhtään ehdokasta lävitse. Periaatteellinen merkitys Viron tulevalle kehitykselle ja kansalliselle eheytykselle voi sitä vastoin olla paljon suurempi.

Ihan helppo yhdistymisprosessi ei ollut ja loppuun saakka vaikeimmaksi asiaksi muodostui se. millä tavoin VEE oli valmis antamaan useimmilla virolaisilla kynnyskysymyksenä olevan tunnustuksen siitä, että Viro oli vuodesta 1940 uudelleen itsenäistymiseensä saakka miehitetty maa. Kun tämä ratkaistiin, oli tie yhdistymiselle selvä.

Sosialidemokraattien nuoren puheenjohtajan Sven Mikserin Eesti Ekspress -lehdessä asiasta julkaisema artikkeli ansaitsee tulla Suomessakin huomioiduksi. Siinä hän yksiselitteisesti asettuu sille kannalle, että Viron äidinkielenään venäjää puhuville kansalaisille kuuluvat samat oikeudet kuin vironkielisillekin. Samalla tavoin ”kuin Ruotsissa tai Kanadassa asuvat voivat olla näiden maiden lojaaleja ja polititisesti aktiivisia kansalaisia samalla kun haluavat, että heidän lapsensa oppivat viron kielen ja tuntevat ylpeyttä virolaisuudestaan, niin miksi tämä ei olisi mahdollista myös meidän venäläisille?”

Rohkeaa järkipuhetta. Arvostelijat sanovat sosialidemokraattien näin vain kalastelevan venäläisten ääniä. Mikser torjuu tämän toteamalla Viron lähimenneisyyden vahvistavan, että kolme nopeinta ja helpointa tapaa tavoitella äänivyöryä on vastustaa Venäjää ja venäläisiä, vastustaa Savisaarta tai olla itse Savisaar. Vaikka näin on ollut, on kiitettävää, että sosialidemokraatit ovat Virossa ottaneet tällaisen muillekin esimerkillisen askeleen, joka korostaa kaikkien Viron kansalaisten tasavertaista osallistumista yhteiskunnalliseen päätöksentekoon.

11.3. 2012