Kim Jong-il  1942 – 2011

Kim Jong-ilin poismeno ei  kohdannut Pohjois-Koreaa valmistautumattomana, sillä vallan siirtoon hänen pojalleen oli jo varauduttu.  Pohjois-Korea on pitkään oman valintansa mukaisesti ollut maailman sulkeutunein valtio. Tästä on maksettu kova hinta mm. toistuvina nälänhätinä, joita myös Suomi on humanitäärisellä avulla ollut lieventämässä. Mitä maassa seuraavaksi tapahtuu on vaikea ennustaa. Epävarmaksi asemansa kokeva johto voi takertua vielä tiukempaan vallankeskitykseen, eristäytymiseen ja sotilaalliseen agressioonkin, mutta voi myös vähitellen avautua ja suuntautua välttämättömien uudistusten tielle. Näinhän on monien odottamattomaksi mutta mieluisaksi yllätykseksi tapahtunut Aasian toisessa sulkeutuneessa maassa Myanmarissa. Jos Pohjois-Korea on valmis tähän, on EU:nkin oltava valmis siitä tukemaan ja siihen rohkaisemaan, sillä epävakaus Korean niemimaalla on ollut jatkuva uhka laajemmallekin rauhalle maailmassa.  19.12. 2011