Saudi-Arabialle kranaatinheittimiä

Valtioneuvosto päätti äänin 12-4 myöntää Patrialle luvan kranaatinheitinten vientiin Saudi-Arabiaan. Olin perehtynyt asiaan valmistellessamme ulkoministerön lausuntoa, jossa päädyttiin siihen, että viennille on ulko- ja turvallisuuspoliittinen este.Saudi-Arabia on aina ollut maa, jonka demokratia- ja ihmisoikeustilanne ei puoltaisi aseiden vientiä maahan, mutta se on kuitenkin ollut vakaa, rikas ja strategisesti tärkeä öljyntuottajamaa, jota ei ole aina arvioitu samanlaisin kriteerein kuin monia muita maita. Arabikevään demokratialiike on kuitenkin nyt muuttanut tilannetta ja Saudi-Arabian asevoimat ovat olleet osallisia ainakin Bahrainin demokratiaa vaatineiden mielenosoittajien vastaisissa toimissa. Myös itse Saudi-Arabiassa on ollut mielenosoituksia, joita vastaan asevoimat ovat käyttäneet kuolemantapauksiin johtanutta väkivaltaa. Virallista uutisointia tästä ei ole sallittu, mutta ihmisoikeusjärjestöt ovat niistä kiitettävästi raportoineet.Tällaisessa tilanteessa on varteenotettava mahdollisuus, että joudumme vielä ennemmin tai myöhemmin vastaamaan kiusallisiin kysymyksiin siitä, miten on ollut mahdollista, että suomalaisia aseita on käytetty demokratiaa ja ihmisoikeuksia vaatineita ihmisiä vastaan.15.12. 2011