Pelin politiikasta politiikan suunnan kääntämiseen

On masentavaa jos ihmisille välittyy nyt Euroopan velkakriisipaketin käsittelystä ja hallitusneuvottelujen käynnistämisestä sellainen kuva, että kyseessä on ensi sijassa poliittisesta pelistä, jossa päällimmäisenä huolena on se, miltä asiat näyttävät sen kustannuksella mistä todella on kyse. Vielä masentavampaa tietysti olisi, jos tämä kuva vastaisi myös todellisuutta.

Asioita paikoin livenä enkä vain median kautta seuraavana en tällaiseen tulkintaan kuitenkaan vielä halua yhtyä. Totta silti on, että erityisesti keskustan vaalien jälkeisessä (ja osin jo niitä edeltäneessä) käyttäytymisessä ja esiintymisissä on myös paljon tällaisia piirteitä. ”Asiaa”-tunnuksen käyttö ei kestänyt vaali-iltaa pitempään. Näinä päivinä tarvittaisiin myös lukuoppaita sen valaisemiseen, kuka milloin mitäkin informaatiota – tai oikeammin disinformaatiota – millekin luottotoimittajalleen tai äänenkannattajalleen syöttää.

SDP:n eduskuntaryhmä ottaa maanantaina kantaa tunnustelijan pohjaesitykseen. Jos siihen mennessä on varmistunut vasemmistoliiton aito valmius tulla hallitusneuvotteluhin mukaan, on selvää että me haluamme myös heidän niihin osallistuvan. Jos he eivät ole mukana ei ole itsestään selvää, että eriarvoistumiskehityksen kääntämisen ykköstavoitteekseen nostaneiden sosialidemokraattien kannattaa kokoomuksen puheenjohtajan tarjoamaan koalitioon osallistua. Vaalitulos oli kuitenkin epäluottamuslause enemmistönsä menettäneen porvarihallituksen politiikalle.

14.5. 2011