Kataisen roolit sekaisin

Hallitustunnustelija Jyrki Katainen on oudolla tavalla sekoittanut roolinsa valtiovarainministerinä ja hallitustunnustelijana. Kannan muodostaminen siihen, mitä mieltä Suomi EU:ssa on komission esityksistä Portugalin ja muiden velkaantuneiden kriisimaiden asioiden hoitamisesta kuuluu Suomen hallitukselle, jonka kannan täytyy olla eduskunnan ja sen nimissä EU-asioihin kantaa ottavan suuren valiokunnan tiedossa ennen kuin valiokunta päättää omasta kannastaan ohjeeksi hallitukselle. Tämä pätee vaikka hallitus olisi pyytänyt eroa, sillä sen on joka tapauksessa hoidettava ne asiat jotka vaativat päätöksiä ja joiden käsittelyaikataulua ei Suomen tilanteen vuoksi voi lykätä.  Hallitusneuvotteluissa voidaan tietysti käsitellä ja sopia tulevien hallituspuolueiden kesken kaikista asioista. Mutta kun Katainen nyt on halunnut neuvotella kaikkien eduskuntaryhmien kanssa, niin hän ei toimi hallituksen muodostajana vaan valtiovarainministerinä, ja ministerinä hän toimii edelleen istuvan Kiviniemen hallituksen jäsenenä. On tarpeen, että pääministerikin tämän selvästi sanoo ulos.  Kaikki tietysti ymmärtävät, että tämä on Kataisen keksimä tapa koettaa saada hankalat europäätökset pois pöydältä ennen hallituksen muodostamista, jolloin niihin epäilevästi tai kielteisesti suhtautuvat tulevat hallituspuolueet voivat vielä toimia niiden suhteen yhteisistä kannoista riippumatta. Ennen kuin tehdään uusia päätöksiä Portugalin suhteen pitää katsoa mitä Kreikalle on tapahtumassa. Maa on joutunut jälleen pyytämään uusia lainahelpotuksia euromailta, selviytyäkseen velkataakastaan ja voidakseen maksaa pankeille niiden edelleen vaatimia yli 15 prosentin korkoja. Tämä pitäisi jo Olli Rehnillekin kertoa, että alunperin valittu yhteisvastuullinen tukilinja on kestämätön ja on aika ottaa Kreikan velat kokonaisuudessaan uudelleenjärjestelyn kohteeksi.  4.5. 2011