Terroristin kuolema

”Kostoa ei kukaan terroristi pääse pakoon”, oli Kremlin tiedottajan kommentti Osama bin Ladenin kuolemasta amerikkalaisten erikoisjoukkojen operaation tuloksena. Se on astetta rehellisempi ja osuvampi kuvaus tapahtumasta kuin amerikkalaisten juhlinta ”oikeuden” tapahtumisesta. 

Mitä kammottavimmilla terroriteoilla ylpeilleen ja niihin yllyttäneen bin Ladenin syyllisyyttä ei kukaan epäile. Juuri siksi hänen saattamisensa kansainvälisen rikostuomioistuimen eteen vastaamaan teoistaan olisi ollut paljon vakavampi isku teorrisimille ja muullekin rikollisuudelle, kuin Villistä lännestä periytyvän ”dead or alive”-uhon ja sotaretoriikan säestämä voimapolitiikan juhlinta. Voi olla että se olisi ollut vaikeaa tai mahdotonta, mutta ainakin sitä olisi kannattanut yrittää. Jos siinä olisi onnistuttu uskon, että se oikeusvaltioperiaatteen suurena voittona olisi myös auttanut tekemään maailmasta vähän turvallisemman ja paremman paikan elää. Iskujen, vasta-iskujen ja koston kierteessä elävä maailma ei sellainen ole.

3.5. 2011