Käärmettä pyssyyn

Olen istunut kaksi kertaa varaministeri Kimmo Sasin vetämässä Portugali-työryhmässä yhteensä viisi tuntia saamassa virkamiehiltä tietoa missä mennään ERVV:n ja EVM:n sekä Kreikan ja Portugalin kanssa. Hyödyllistä ja tarpeellista ajankäyttöä, mutta on eri asia johtaako tämä kuitenkaan mihinkään tulokseen saatikka yhteiseen näkemykseen. Sosialidemokraatit ottavat asiakokonaisuuteen kantaa tiistain ryhmäkokouksessaan, eikä sitä ennen ole tarvetta lähteä spekuloimaan vielä keskeneräisen valmistelun tuloksista. Sitäkin hämmentyneempi olin, kun aamun Helsingin Sanomista luin otsikon, jonka mukaan olisin valmis luopumaan sijoittajavastuusta Portugali-paketissa, kun olin vain todennut jo julkisten tietojen perusteella, että paketti on niin valmis ettei ”siihen voi juuri mitään saada”. HS:lla on oma linjansa ja sen mukaisesti se pitää selviönä, että valmiille paketille on näytettävä vihreää valoa. Minulle ja muille se kuitenkin tarkoittaa vakavaa pohdintaa siitä, onko tässä paketissa enää mitään järkeä, kun pöydällä ei ole yhtään esitystä, jossa sijoittajavastuu millään muullakaan tavalla toteutuisi.

Tuli myös lähes sääli komissaari Rehniä, joka eilen tv-uutisissa yritti selittää että paketissa olisi jotain sijoittajavastuutakin, kun kyse oli siitä, että Portugalissa on jo kaksi vuotta sitten valtiollistettu väärinkäytöksiin syyllistynyt pankki. 6.5. 2011