Vaalien aattona

Vaalien aattopäivä kului Puistolassa, Itäkeskuksessa, Kontulassa ja rautatientorilla. Kokemukset vaalikentiltä ja eri tilaisuuksista ovat tällä kertaa hyvin erilaisia kuin missään aikaisemmissa vaaleissa, joissa olen ollut mukana. Pitkästä aikaa on nähtävissä selvää aktivoitumista, väkeä on paljon liikkeellä, myös niissä asiapitoisissa seminaareissa ja keskustelutilaisuuksissa joihin olen osallistunut.Samanaikaisesti agressiivista käyttäytymistä saatikka suoranaista uhkailua on kaduilla ja toreilla tullut vastaan selvästi vähemmän kuin ennen. Normaalitilanteessa tämä antaisi aiheen odottaa myös hyvää vaalitulosta, mutta emme elä tavanomaisia aikoja. Viestit kertovat että kaikkien puolueiden tilaisuuksisssa on väkeä ollut tavallista enemmän ja voi olla kyse siitä, että varmat kannattajat ryhmittäytyvät nyt omiensa taakse aikaisempaa tiukemmin jonkinlaisen viimeisen taiston tunnelmissa. Äänestysprosentti voi nousta tuntuvastikin, mutta vaalituloksen ennustaminen on kaiken kaikkiaan aikaisempaa epävarmempaa. Muutoksenhakua on vahvasti ilmassa. Luokkayhteiskunnan paluu ja eriarvoisuuden lisääntyminen huolestuttaa suurta enemmistöä ihmisistä, jotka kavahtavat hyvinvointivaltion alasajon seurauksia. Ratkaisevaa on kuitenkin, kanavoituuko tämä huoli todelliseen muutokseen vai jääkö se vain protestiin. Moni epäröi loppuun saakka ja juuri näille epäröijille tulisi saada tämän valinnan merkitys vielä selväksi.

Kampanjankuluni ovat alustavan laskelmani  mukaan vähän alle 26 000 euroa. Erittely löytyy vaalisivultani www.erkkituomioja.org , mutta kirjautumisen epäonnistumisen vuoksi ei kuitenkaan vielä valtiontalouden tarkastusviraston puoluerahoitus-sivulta.

16.4.2011