Oppositio vai hallitus vai soromnoo

.ExternalClass .ecxhmmessage P {padding:0px;} .ExternalClass body.ecxhmmessage {font-size:10pt;font-family:Tahoma;}

Uusi galluptutkimus kertoo, että vain kolmannes suomalaisista tietää mitkä kaikki puolueet ovat tällä vaalikaudella olleet hallitusvastuussa. Reilu kolmannes luulee, että sosialidemokraatit ovat nytkin hallituksessa. Ihmisten tietämättömyyttä voi aiheellisesti kauhistella ja pohtia myös median osuutta asiantilaan, mutta puolueille tärkein väline tässäkin tarkastelussa on peili. Valintatalopolitikointi, jossa puolueet vaalien lähestyessä keskittyvät pohtimaan ulostuloja ja erikoistarjouksia, joista voidaan sitten etsiä suurennuslasilla eroja, ei kiinnosta eikä vakuuta ketään. Maailmassa, jossa muutokset ovat nopeita ja ennakoimattomia on ylipäätään vaikea uskottavasti sitoutua nippelilupauksiin uusista verovähennyksistä tms., joiden toteuttamisen muuttuvat olosuhteet voivat tehdä mahdottomaksi. Se ei olisi edes tarpeen, jos puolueilla olisi selvästi tunnistettava aatteellinen profiili sisältäen selkeät arvot ja vision oikeudenmukaisuudesta, joihin tukeutuen ne toimivat kaikissa uusissakin tilanteissa. Aikanaan vanhassa luokkayhteiskunnassa tämä oli selvää. Nyt kun luokkayhteiskunta tekee paluutaan ei tällaista niin omien kuin vastustajien tunnistamaa profiilia enää ole, eikä silloin sekään kuka kulloinkin sattuu olemaan hallituksessa ja kuka oppositiossa enää tunnu merkittävältä. Tietämättömyys koskee kaikkien puolueiden kannattajia, mutta suurin ongelma tämä on sosialidemokraateille. Tämän korjaamiseksi ei enää ennen vaaleja ole paljoa tehtävissä ja vaarana on, että epäonnistuessaan oikaisuyrityksetkin vain hyödyttävät persuja.  22.3. 2011