Turvallisuuspolitiikkaa eduskunnassa

Eduskunnassa käytiin eilen turvallisuuspoliittista keskustelua ulkoasiainvaliokunnan mietinnön pohjalta. Samassa yhteydessä käsittelyssä olivat myös eduskunnan kansainvälisten valtuuskuntien vuosikertomukset. Olin myös pyytänyt puheenvuoron, mutta en enää voinut olla paikalla, kun sen vuoro olisi tullut. Lähinnä olisin puhunut pohjoismaisesta yhteistyöstä ja pahoitellut sitä, että Pohjoismaiden Neuvoston Suomen valtuuskunnan kertomuksen käsittelyn yhdistäminen muihin asioihin merkitsee käytännössä sitä, ettei laajempien kysymysten ottaessa kaiken tilan ja ajan ei pohjoismaiden yhteistyöstä käydä käytännössä koskaan kunnollista keskustelua täysistunnossa. Nyt pohjoismaisesta yhteistyöstä vastaava ministeri ei eilen ollut edes paikalla. Ajankohtainen Nato-Venäjä suhteiden kehitys vei keskustelussa sinänsä perustellusti päähuomion. Keskustelun värikkäin osuus syntyi siitä, kun Jaakko Laakso grillasi ulkoministeri Stubbia tämän kahden vuoden takaisesta ”080808”-puheesta Georgian ja Venäjän selkkauksen sytyttyä. Laakso sai ministerin perusteellisesti hermostumaan ja loukkaantumaan. Jokainen, joka joutuu provosoinnin mestarin Laakson kiusaamaksi, ansaitsee perusannoksen sympatiaa. Provosoinnista ei kuitenkaan koskaan kannata provosoitua ja rauhallisempana hetkenä Stubbin kannattaisi vähintään itselleen myöntää, ettei hänen tuolloin ”080808”-puheensa todellakaan kuulu hänen uransa harkituimpiin ja perustelluimpiin puheenvuoroihin. 24.11. 2010