Lähi-idän rauhaa hakemassa

Olin Lontoossa, jossa kokoontui ryhmä nimeltä European Eminent Persons Group. Kyseinen yli parinkymmenen hengen ryhmä entisiä pää- ja ulkoministereitä ja komission jäseniä julkaisi toissa kesänä vetoomuksen, jossa tuimme vastaavan amerikkalaisen ryhmän aloitetta Lähi-idän rauhanprosessin liikkeelle saamiseksi. Nyt kymmenen ryhmän jäsentä entisen ulkosuhdekomissaari Chris Pattenin ja Ranskan entisen ulkoministerin Hubert Védrinen johdolla kokoontui yhdessä usean asiantuntijan kanssa läpikäymään rauhanprosessin tilaa ja mitä sen edistämiseksi pitäisi tehdä.

Myös presidentin entisen turvallisuusneuvonantajan Brent Scowcroftin johtama amerikkalainen ryhmä kokoontui samaan aikaan Lontoossa ja piti yhteisistunnon kanssamme. Kävimme myös keskustelun ryhmiensä rauhanvoimia edustavien Israelin entisen ulkoministerin Shlomo Ben Amin ja palestiinalaisen entisen ministeri Mustafa Barghoutin kanssa.

Keskustelujen anti ei miltään osin ollut optimismia ruokkiva. Kaikki olimme huolissamme siitä, että rauhanneuvottelut eivät tunnetuista syistä näytä etenevän mihinkään ja siitä, että mahdollisuudet ratkaisuun kahden valtion pohjalta ehtyvät mitä pitempään aikaa kuluu ilman edistystä ja edelleen jatkuvan laittomien siirtokuntien rakentamisen kärjistäessä tilannetta. Myös epävakaus lähialueilla on pahaenteistä ja Libanonin hauras rauha voi milloin tahansa taas järkkyä kauaskantoisin seurauksin.

Tähän ei kuitenkaan pidä alistua, vaan on yritettävä lisätä paineita umpikujan estämiseksi. Juuri nyt on syytä myös Euroopan Unionin olla aloitteellinen ja aktiivinen rauhanprosessin hyväksi, mitä myös meidän ryhmämme tulee lähiviikkoina eri tavoin edistämään.

13.11. 2010