Seppinen ja agenttitarinat

Helsingin Sanomat kertoo Jukka Seppisen pahoittaneen mielensä Kimmo Rentolan Supo-historiasta Ratakatu 12 löytyvästä  viittauksesta. Sen mukaan Seppinen olisi 80-luvun alussa ulkoministeriön virkamiehenä mahdollisesti ollut osallisena jutussa, jossa suomalainen yliluutnantti tuomittiin vankeuteen Neuvostoliittoa koskevien tietojen toimittamisesta Ranskan tiedustelupalvelua edustaneelle diplomaatille.  Voi hyvin olla, että Seppisen yhteydenpito kyseiseen ranskalaisvakoojaan ei sisältänyt mitään sopimatonta, eikä Rentolakaan sellaista väitä. Seppinen kertoo odottavansa Rentolalta vähintään anteeksipyyntöä, koska hänet on yhdistetty väärällä tavalla vakoilutapaukseen. Lisäksi Seppinen katsoo että ”Rentolalla on vihamielinen asenne” häntä kohtaan. On huvittavaa, että Seppinen kokee nyt kärsineensä vääryttä sellaisesta tarkistamattomiin tietoihin perustuvasta vihjailevasta vihamieliseen asenteeseen perustuvasta kirjoittelusta, jota hänen oma kirjallinen tuotantonsa on täynnä. Lista ihmisistä, joille Seppinen olisi näillä kriteereillä anteeksipyynnön velkaa on lähes yhtä pitkä kuin hänen kirjojensa henkilöhakemisto. Ehkä törkeimmän kohtelun kohteeksi joutunutta Kalevi Sorsaa – Seppisen mukaan KGB:n kouluttama mies –  anteeksipyyntö ei enää tavoita.

Kun Seppinen paheksuu Rentolaa ei kyse ole pata kattilaa soimaa -asetelmasta, sillä vain jälkimmäinen on vakavasti otettava historiantutkija.  7.7. 2010