Aliresurssointi synnyttää epäkohtia

Jos lapsi tuittuilee päiväkodissa, hänet rauhoitetaan ottamalla syliin ja keskustelemalla rauhallisesti ja jos hänet joskus siirretään toiseen huoneeseen pohtimaan käytöstään, niin sielläkin on oltava aikuisen läsnä. Näin opastaa Helsingin Lastentarhanopettajien puheenjohtaja Mervi Piirainen Helsingin Sanomien jutussa, joka kertoi eräässä päiväkodissa paljastuneesta tapauksesta, jossa 2-3 -vuotiaat tytöt oli teipattu tuoliin ruokailun ajaksi. Kyseinen pahoinpitelyepäily on johtamassa tutkintaan ja kenties syytteisiin, tutkimukset ja seuraukset etenevät omia ratojaan, kuten pitääkin.

Aikoinaan lastensuojelulautakunnan puheenjohtajana toimineena allekirjoitan täysin Piiraisen viisaat neuvot, mutta en voi olla ihmettelemättä, miten päiväkodeissa pystytään toimimaan niiden mukaan, kun tuottavuus- ja säästövaatimukset vähentävät koko ajan henkilökuntaa ja suurentavat lapsiryhmiä. Kuinka monta tuittuilijaa yhden hoitajan syliin kerralla mahtuu?

Tuottavuusohjelmien pahentama henkilöstövaje aiheuttaa ongelmia muuallakin, muun muassa kouluissa ja muissa oppilaitoksissa sekä terveydenhuollossa. Pahimmat epäkohdat henkilökunnan riittämättömyys näyttää kuitenkin synnyttävän vanhustenhuollossa, josta tulee julkisuuteen säännöllisin väliajoin hätkähdyttäviä asioita. Jos resurssien riittämättömyys estää hoitajien hyvästä tahdosta huolimatta hyvän hoidon on turha kuvitella epäkohdista päästävän yksittäisten väärinkäytöksiin syyllistyneiden rankaisemisella. Syytettyjen penkillä tulisi istua niiden päättäjien, jotka ovat alimitoittaneet resurssit budjettiraameilla ja asettaneet veroalet säällisen palvelutason turvaamisen edelle. 3.7. 2010