Ympäristölakeja eduskunnassa

Kaavoitusasioista vastaava asuntoministeri Jan Vapaavuori ansaitsee kiitokset pyrkimyksestään tiukentaa rakennuslakia niin, että se suitsisi autovaraisten jättimarkettien sijoittelua ekologisesti kestämättömällä tavalla. Lisää väriä tästä eduskunnassa käytävään kiistelyyn tuo se, että toisella puolella ovat Nova Groupin vaalirahoittajat, jotka ovat tässäkin pyrkineet käyttäytymään aivan kuin omistaisivat tilaamansa hallituksen. Toivottavasti laki saadaan vielä ennen vaaleja eduskunnasta ulos.

Jotta ei syntyisi sellaista harhakäsitystä, että kokoomuksesta olisi todella tullut jokin eturivin vihreä puolue kannattaa seurata miten samanaikaisesti eduskunnassa olevan jätelain muutoksen käsittely etenee. Tätä lakiesitystä voi ja tulee arvostella siitä, että se ei edes yllä puolitiehen jätteiden kierrätyksen edistämisessä, puhumattakaan että se ennalta vähentäisi jätemääriä, minkä tulisi olla lain tärkein tavoite. Kokoomuskaan ei pidä laista, mutta ei suinkaan näistä syistä vaan siksi, että näkee esityksen kahlitsevan markkinavoimia, kun se vahvistaa kuntien asemaa suhteessa jäteyhtiöihin.

3.2. 2010