Hallitus ostaa ideansa amerikkalaiskonsultilta

 Kun ensimmäisen kerran kuulin, että hallitus olisi palkannut amerikkalaisen konsulttifirman McKinsey & Companyn laatimaan Suomelle seuraavan hallituksen ohjelmaa, luulin että kyse oli vitsistä. Näin ei kuitenkaan ole, vaan valtioneuvoston kanslia todella on pääministeri Vanhasen toimeksiannosta palkannut amerikkalaiskonsultin ”tuottamaan sisältöjä ensi vaalikauden hallitusohjelmiin”. Tämä on yhtaikaa demokratian, politiikan ja aivan erityisesti keskustan aatteellinen konkurssijulistus. Se mitä kyseisen mm. terveydenhuollon tärvelemistä konsultoineen firman myös Suomen valtiolta aiemmin laskuttamista raporteista voi päätellä on, että tulee tarjolle jälleen kerran tuttu listaus uusliberalistisia markkinafundamentalistisia muotiajatuksia julkisen sektorin ja hyvinvointivaltion alasajosta. Hämmästyttää vain, että nämä tutut ajatukset pitää erikseen kierrättää jonkun amerikkalaiskonsultin kautta – eivätkö hallituspuolueet uskalla esitellä niitä avoimesti ominaan, vai onko niin ettei heillä aidosti ole omia ajatuksia? Muun ohella voi myös ihmetellä, millä valtuuksilla Vanhanen ja hallituspuolueet käyttävät verovaroja tehdäkseen uudenkin hallituksen ohjelmaa? Eikö vähin mitä pitää vaatia on, että kaikki oppositiopuolueetkin saavat ylimääräistä valtionapua omien hallitusohjelmavaihtoehtojensa laatimiseen jo ennen vaaleja?  26.2. 2010