Autokatsastus kouluesimerkkinä

Autokatsastus yksityistettiin vuonna 2003 Kimmo Sasin toimiessa liikenneministerinä. Eihän sitä tietysti olisi voitu tehdä, jollei hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta olisi sitä puoltanut ja eduskunta hyväksynyt, mikä lisättäköön niihin asioihin, joita sosialidemokraattien tulisi katua ja antaa uskottava vakuutus, ettei samanlaisia virheitä enää tehdä. Valtio sai kaupasta 59 miljoonaa, kolme vuotta myöhemmin samat osakkeet myytiin eteenpäin ulkomaalaisille omistajille moninkertaisella summalla. Yksin viisi entistä valtion virkamiestä tienasi vuonna 2006 44 miljoonaa euroa autokatsastuksella. Tämä ihme ei perustu katsastettavien autojen määrän äkilliseen kasvuun saatikka kilpailun taikaan vaan siihen, että kartellisoitunut ala on pystynyt nostamaan katsastusmaksut liki kolminkertaisiksi. Kyseessä on hyvä, siis seurauksiltaan ikävä esimerkki siitä, mihin uusliberalistinen kilpailu- ja yksityistämishömpötys johtaa. Nyt lahtelaisinsinööri yrittää korjausta yksityistämisessä tehtyyn virheeseen perustamalla autoilijaomistetun katsastusyhtiön. Hyvä niin, mutta parempi ratkaisu olisi perua päätös ja palauttaa autokatsastus sellaiseksi viranomaistoiminnaksi, jollaista sen luonteensa puolesta muutoinkin pitäisi olla.  17.5. 2009