COSAC Prahassa

COSAC eli EU-maiden kansallisten parlamenttien yhteistyöelin kokoontui puolivuosittaiseen kokoukseensa Prahassa. Kokouksessa kuunneltiin tavanomaiset puheenjohtajamaan edustajien puheet ja käytiin tavanomainen vääntö kokouksen päätelmistä, joita juuri kukaan kokouksen ulkopuolella ei tule lukemaan eikä kokousosanottajistakaan kuin vähemmistö. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tällaiset kokoukset olisivat tarpeettomia, sillä parlamenttien yhteydenpito EU-asioissa on tärkeää eikä tällaisen verkostoitumistapaamisen merkitys ole ensisijassa sen esityslistan asioissa vaan käytäväkeskusteluissa ja tietojenvaihdossa. Olen ollut kiertävän EU-puheenjohtajuuden puolustaja ja nähnyt ongelmia siinä Eurooppa-neuvoston pysyvän puheenjohtajan mallissa ja hajautetussa kiertojärjestelmässä, joka korvaa sen Lissabonin sopimuksen voimaantullessa. Tsekin yleisesti miesmuistiin epäonnistuneimmaksi arvioitu puheenjohtajuus on kuitenkin tehokkaasti lievittänyt vanhasta järjestelmästä luopumisen tuskaa. Siitä, että Tsekin sisäpolitiikka on niin sekaisin ja maan koko poliittinen eliitti kansalaisten syvän halveksunnan kohteena, ei ole haittaa vain maalle itselleen vaan koko Euroopalle. Tsekeillä on hieno historia Euroopan sydämessä ja pitkä rivi kunnioituksen ansaitsevia kansallisia johtajia päätyen kokouksessa videopuheenvuoron esittäneeseen Vaclav Haveliin, mutta nykyisestä poliitikkopolvesta ei ole heidän saappaisiinsa. Mielenkiintoista on sekin, että samettivallankumouksen jälkeen hajonneen Tsekkoslovakian pienempi, köyhempi ja demokratian suhteen epäilyksenalaisempi osapuoli, äskettäin euroryhmäänkin kelpuutettu Slovakia on monessa suhteessa kirimässä Tsekin ohi, melkein Milosevicin veroisena pahiksena pidetyn Vladimir Meciarin jäätyä historiaan.  13.5. 2009