Luokkayhteiskunta tekee paluuta. Kolumni Uutispäivä Demariin 14.5. 2008

Puheitani viime vuosina kuulleet tietävät, että olen kasvavalla huolella vaatinut puuttumista luokkayhteiskunnan paluuta merkitseviin ilmiöihin ja aivan erityisesti julkisen terveydenhuollon tilaan. Rapistuvia terveyskeskuspalveluja ei kuitenkaan saada parannetuksi, ellei samalla puututa myös ns. yksityisen terveyssektorin jatkuvaan verovaroilla tapahtuvaan lihottamiseen.

Kansanterveyslaki takaa jokaiselle kattavan ja laadukkaan terveydenhoidon kaikkiin vaivoihin, mutta jos vaiva ei ole kiireellinen, on hoitoa jonotettava viikkoja, kuukausia tai jopa vuosia. Ja usein potilasta opastetaankin, että jos hän on valmis käyttämään vähän enemmän omaa rahaansa,  niin kadun toisella puolella olevalla yksityisellä lääkäriasemalla asia järjestyy heti kun se potilaalle sopii. Yhä useampi myös käyttää tätä mahdollisuutta. Eikä työterveyslääkärillä käynti edes maksa mitään, mutta terveyskeskus rahastaa jo kättelyssä.

Vähitellen terveydenhuoltoon on syntynyt luokkapohjainen kahtiajako: yksityiset palvelut varakkaille, julkiset palvelut työttömille, eläkeläisille ja köyhille. Palvelutaso eroaa jo huimasti, ja on turha luulla ettei ero ajan myötä näkyisi myös hoidon tasossa. Jo nyt se näkyy siinä, miten terveyserot rikkaiden ja köyhien välillä ovat Suomessa taas selvästi kasvaneet.

Porvareiden suhtautumista kuvaa Suomen Kuvalehden sd-puheenjohtajaehdokkaille tekemä kysymys, jossa ovelasti ehdotettiin yksityisen terveydenhuollon subvention lisäämistä, jotta paineet köyhien käyttämillä terveysasemilla vähenisivät, kun loputkin varakkaat ne hylkäisivät. Kukaan puheenjohtajaehdokkaista ei onneksi tähän ehdotukseen tarttunut.

Mutta tämän torjunta ja lisärahan vaatiminen julkiseen terveydenhuoltoon ei riitä. Ensimmäiseksi voi vaikka lukea Osmo Soininvaaran kirjoituksen Suomen Kuvalehdessä 2.5., jossa on ihan hyviä konkreettisia ehdotuksia asiantilan korjaamiseksi. Siinä myös rohjetaan sanoa suoraan sosialidemokraateillekin oudon vaikeaksi osoittautunut asia, että korjauksiin löytyy kyllä resursseja, kun lopetetaan verorahojen haaskaaminen kahteen rinnakkaiseen järjestelmään.

Seuraavaksi on valpastuttava puuttumaan siihen, mitä koulutusjärjestelmällemme on tapahtumassa. Siihenkin on lähdetty määrätietoisesti ajamaan luokkayhteiskunnan paluuta merkitseviä muutoksia..

Erkki Tuomioja

Kolumni Uutispäivä Demariin  14.5. 2008